Zuivel profiteert niet van versoepeling coronamaatregelen

De versoepeling van de coronamaatregelen heeft vooralsnog niet geleid tot hogere zuivelnoteringen. De deze week gepresenteerde garantieprijs van FrieslandCampina voor juli laat zelfs een een daling zien ten opzichte van juni. De zuivelmarkt is afwachtend voor boter.

Zuivel+profiteert+niet+van+versoepeling+coronamaatregelen
© Nieuwe Oogst

De FrieslandCampina-garantieprijs van juli daalt met 50 cent per 100 kilo melk ten opzichte van de 38 euro van juni. Volgens de zuivelcoöperatie komt de daling door neerwaartse correctie.

De referentiebedrijven hadden hun prijzen eerder te hoog ingeschat, waardoor de FrieslandCampina-melkprijs ook aan de hoge kant lag. Zonder deze correctie zou de garantieprijs stabiel zijn gebleven. Volgens FrieslandCampina trekt de vraag naar zuivel niet aan, nu de horeca weer open is.

Zuivelnoteringen

Ook de officiële Nederlandse zuivelnoteringen schieten nog niet omhoog. Alle noteringen dalen, alleen vollemelkpoeder blijft stabiel. Verse boter noteert 8 euro lager en komt op 392 euro uit. Daarmee ligt deze notering op een hoog niveau. Volgens ZuivelNL is de bereidheid om bij deze prijs boter te kopen minimaal.

Dat signaleert ook Richard Scheper, zuivelanalist bij Rabobank. 'Er is nauwelijks vraag naar boter. De handel is afwachtend. Verkopers wachten op een stijging van de prijzen, aankopers op een daling. Ondernemers kunnen lastig een marge maken. Daarbij zijn containers duur. Voor een aantal exporteurs betekent dit dat deze extra kosten ook hoger worden.'

Rustige botermarkt

Daarbij had de coronacrisis direct weinig effect op de boternotering. In veel huishoudens werd meer roomboter en minder margarine gegeten. Er was een tendens naar luxere producten, doordat de horeca dicht was.

Toch speelt er volgens Scheper meer. 'Boter is samen met room het drukventiel van de zuivel. Normaal gesproken wordt veel melk tot kaas verwerkt. Dan blijft room over. Als er veel melkpoeder wordt geproduceerd, dan blijft er boter over.'

Foodservicebedrijven

Volgens de zuivelanalist werd verwacht dat de vraag naar boter zou aantrekken, nu de foodservicebedrijven hun deuren openen. 'Op dit moment zien we dat foodservicebedrijven geleidelijk opengaan. Daardoor wordt de toenemende vraag ook wat uitgesmeerd.'

Voor andere zuivelproducten is er wel degelijk handel, meldt ZuivelNL. Zo profiteren kaasexporteurs al sinds februari van een toenemende vraag vanuit China. Voor DOC Kaas reden om de melkprijs wel te verhogen. China is ook op zoek naar niet-magere- en mageremelkpoeder, dat al sinds februari aan de prijs is, en waarvan de prijs afvlakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer