Waterkwaliteit weinig invloed op opbrengst zetmeelaardappelen

De waterkwaliteit heeft bij beregenen weinig invloed op de opbrengst van zetmeelaardappelen. Een relatief goedkope wijze van druppelirrigatie is voor beregening nog geen goed alternatief.

Waterkwaliteit+weinig+invloed+op+opbrengst+zetmeelaardappelen
© Han Reindsen

In de praktijk sterven beregende zetmeelaardappelen vaak vroeger af dan niet-beregende, waardoor de opbrengst op hetzelfde niveau uitkomt. De vraag rees of dit komt door de kwaliteit van het water. Het beregenen van zetmeelaardappelen leverde vorig jaar een meeropbrengst op, blijkt uit onderzoek door Delphy, in opdracht van Brancheorganisatie Akkerbouw.

Delphy-onderzoeker Bert Huizinga maakte de uitkomsten vorige week donderdag bekend tijdens een webinar van Agro Praktijkcluster CIV Groen. In de proef lagen vier verschillende behandelingen in drie herhalingen: beregenen met ijzerhoudend water, zout water, oppervlaktewater en kraanwater. Daarnaast druppelirrigatie en geen water.


Belangrijk voordeel druppelirrigatie

Een belangrijk voordeel van druppelirrigatie is dat er minder millimeters water nodig zijn voor een goede watervoorziening. Het voorgaande jaar is in de zetmeelaardappelen vier keer 25 millimeter beregend en bij druppelirrigatie vier keer 15 millimeter. 'Beregenen levert flink meer opbrengst op. Misschien komt dat door een niet-optimale ligging van de druppelirrigatieslangen', zegt Huizinga.

We zien eigenlijk geen verschil in zetmeelgehalte

Bert Huizinga, Delphy-onderzoeker

Met dronebeelden laat de onderzoeker van Delphy zien dat het gewas zonder beregening vorig jaar snel is gaan afsterven. Met druppelirrigatie stierven de zetmeelaardappelen ook relatief snel af. Het zorgt voor verschillen in opbrengst: ruim 40.000 ton bij geen water, ruim 47.000 ton bij druppelirrigatie en bij beregenen tussen de 53.000 en 57.000 ton per hectare.


Low budget-systeem

'Als we naar het zetmeelgehalte kijken, zien we tussen de objecten eigenlijk geen verschil', stelt Huizinga.
Omdat het saldo bij zetmeelaardappelen niet erg hoog is, is in de proef gekozen voor een low budget-systeem met één druppelirrigatieslang tussen twee rijen. Het water moet zich dus onder twee rijen verspreiden. Aan slangen kost dit zo'n 400 euro per hectare.

'Komt de lagere opbrengst door de ligging van de slangen?', vraagt Huizinga zich af. 'Wat is de beste manier? In elke rij een slang leggen, kost zo'n 400 euro meer per hectare en is snel te duur.'

De onlinevragen gingen vooral over druppelirrigatie. Geeft één slang per rij een beter resultaat? Volgens Huizinga is dat goed mogelijk. Maar telers krijgen dan wel te maken met een verdubbeling van de slangkosten. 'Volgend jaar gaan we het huidige object met één slang tussen twee rijen herhalen. Mogelijk kijken we ook naar één slang per rij.'


Op de rug lastig

Kan de slang niet beter bovenop de rug liggen? Huizinga: 'Dit is lastig, blijkt uit ervaringen bij de teelt van zoete aardappelen. Als er druk op de slang komt, komen ze in beweging en kunnen ze van de rug vallen. In de rug is wel een optie.'

De inzet van niet-herbruikbare irrigatieslangen vraagt meer inzet van grondstoffen. Huizinga vindt dat een nadeel. 'Herbruikbare slangen zijn dikker. Bij gebruik van oppervlaktewater is de kans aanwezig dat algen in de openingen van de slangen gaan groeien. Het risico is dat de gaatjes dicht gaan zitten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer