Kans nodig voor schakelen naar meer dierenwelzijn pluimvee

Het gros van de consumenten zegt bereid te zijn meer te betalen voor kip en eieren met meer dierenwelzijn. Supermarktketens in Nederland schakelen de komende jaren over naar Beter Leven-vleeskuikens. Nu is het volgens Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven bij ABN Amro, noodzaak dat de Nederlandse pluimveesector de kans krijgt om hierop aan te haken.

Kans+nodig+voor+schakelen+naar+meer+dierenwelzijn+pluimvee
© Koos van der Spek

Van de consumenten is 70 procent bereid om meer te betalen voor kip en eieren als vleeskuikens en leghennen voldoende ruimte krijgen en pluimveehouders beter worden betaald. Dat blijkt uit een onderzoek dat ABN Amro onder Nederlandse en Duitse consumenten heeft laten verrichten.

Het overgrote deel van de Nederlandse supermarktketens heeft onlangs laten weten dat ze voor het verse pluimveevlees een stap verder gaan in dierenwelzijn. De eerste stappen waren al gezet met traaggroeiende vleeskuikens en een lagere bezetting. Nu volgt de omschakeling naar 1 ster van het Beter Leven-keurmerk waarbij de kuikens een overdekte uitloop krijgen en de bezetting verder daalt.


Kans voor Nederlandse vleeskuikenhouders?

De vraag is hierbij dan wel of de Nederlandse vleeskuikenhouders de kans krijgen om deze extra eisen in te vullen. 'Het is best spannend of het gaat lukken' zegt Berntsen. 'Het is een forse inspanning voor de vleeskuikenhouders. Er is flink meer ruimte nodig. De sector zal daardoor naar verwachting met 15 tot 25 procent krimpen. Bepalend is de mate waarin gemeenten en provincies meewerken aan het verkrijgen van de vergunningen. Dat zou erg jammer zijn, als de vraag dan vanuit Duitsland wordt ingevuld. Gevolg van deze ontwikkeling naar meer extensieve houderij is overigens dat de veestapel krimpt zonder dat daarvoor opkoopregelingen nodig zijn.'

Ander punt zal de financiering van de ombouw naar overdekte uitloop zijn. De bank wil deze stap volgens Berntsen zeker financieren. 'Voor met name jonge ondernemers die kort geleden hun bedrijf hebben overgenomen, kan dat weleens lastig zijn. Dan helpt het als zo'n ondernemer goede afspraken kan maken met zijn afnemers.'


Leghennen al eind op weg

De leghennensector is op het gebied van dierenwelzijn al lang vooruitstrevend bezig. Nederland telt nog maar zo'n dikke 10 procent bedrijven met een koloniehuisvesting. De rest is minimaal volièrehuisvesting. Daarnaast hebben vrijwel alle bedrijven waar het kon al geïnvesteerd in vrije uitloop. Daar zitten volgens Berntsen geen grote groeikansen meer. Wel verwacht hij dat meer scharrelbedrijven nog doorgroeien naar 1 ster van het Beter Leven-keurmerk, wat betekent scharrel met overdekte uitloop.

Het streven naar meer dierenwelzijn staat deels wel haaks op het verlagen van de CO2- en stikstofuitstoot. Traaggroeiende kuikens en leghennen met meer ruimte en uitloop gaan minder efficiënt om met hun voer en produceren daardoor meer CO2. Ook de stikstofuitstoot kan door met name de vrije uitloop toenemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer