Royal FloraHolland trekt conclusies uit 'noodrempetitie'

De ledenraad van Royal FloraHolland heeft 'unaniem conclusies getrokken' uit de in mei door een groep leden geïnitieerde noodrempetitie. De belangrijkste conclusie luidt dat er werk aan de winkel is.

Royal+FloraHolland+trekt+conclusies+uit+%27noodrempetitie%27
© Thierry Schut

Dat laat Royal FloraHolland in een persbericht weten. Leden hebben in de petitiegesprekken en de extra ledenraadsvergadering van 20 mei pijnpunten in de uitvoering van de strategie en het functioneren van de ledenraad naar voren gebracht. Ook was er kritiek op directie en de raad van commissarissen. 'De zorgen van leden hebben tot veel onrust geleid. We moeten hiervan leren. Een deel van de leden voelt zich niet voldoende gehoord. Dat moet anders', aldus Marcel van Tol, voorzitter van de ledenraad.

Onder de noemer 'Op naar Coöperatie 2025' gaat de ledenraad zelf aan de slag met verbeteringen op drie vlakken: de samenwerking in de driehoek van de coöperatie (ledenraad, raad van commissarissen en directie), de signaal- en adviesfunctie van de ledenraad en de betrokkenheid van leden bij strategische keuzes.

Op deze vlakken zijn concrete acties benoemd. Zo schakelt de ledenraad een externe deskundige in om de ledenraad 'in zijn kracht te zetten' en positie te nemen in de driehoek. Er wordt gewerkt aan nieuwe werkafspraken in de driehoek, zodat de ledenraad, directie en raad van commissarissen hun taken naar behoren kunnen invullen en daarvoor verantwoordelijkheid nemen in het belang van de coöperatie en haar leden.


Ontwikkelplan

Een ontwikkelplan moet de kwaliteit van de ledenraad(sleden) helpen verbeteren. Een signaalmeter wordt een hulpmiddel om te zorgen dat signalen van leden goed binnenkomen bij de ledenraad en het bedrijf. Ook wordt teruggegrepen op de succesingrediënten van de ledenbetrokkenheid bij Coöperatie 2020.

In de formele vergadering van 22 april werden door de ledenraad al twee verzoeken van de petitie afgewezen. Het derde verzoek werd deels ingewilligd en werd behandeld tijdens de extra ledenraadsvergadering op 20 mei. Op basis hiervan en de eerdere evaluatie van de ledenraad, zijn de verbeterpunten vastgesteld.


Niet stilstaan bij gedane zaken

De petitie vroeg verder om een externe audit naar het reilen en zeilen van het bedrijf. 'Maar langer stilstaan bij gedane zaken, helpt ons niet vooruit', laat de organisatie weten. Bovendien worden er al IT en financiële audits gedaan als onderdeel van de normale bedrijfsvoering.

Ook werd gevraagd om besluiten terug te draaien. Daar staat de ledenraad niet achter. 'We moeten uitkijken dat de coöperatie niet onbestuurbaar wordt. De strategie is onze toekomst, daar staan we achter. De uitvoering kan wel beter. Royal FloraHolland is het verlengstuk van onze bedrijven. Samen moeten we ervoor zorgen dat dat zo goed mogelijk werkt. We zijn daarmee al goed op weg met de nieuwe aanpak van Floriday', aldus Van Tol.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer