Aantal duurzame bloemisten stijgt naar 250

Het aantal bloemisten dat is gecertificeerd voor het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist is deze maand naar 250 gestegen, meldt Stichting Milieukeur (SMK).

Aantal+duurzame+bloemisten+stijgt+naar+250
© Twan Wiermans

De afgelopen zes maanden nam het aantal keurmerkhouders 56 procent toe. Die groei wordt vooral aangejaagd door Fleurop, aldus SMK. Deze organisatie streeft ernaar om alle aangesloten bloemisten te certificeren. Eenzelfde ambitie hebben de Duurzame Bloemisten Groep en FloraNL. Ook de brancheorganisatie voor bloemisten VBW stimuleert de barometer.


Bloemisten die het certificaat behalen, zijn verplicht een minimaal percentage duurzamere bloemen en planten in te kopen. Dat kan bijvoorbeeld met keurmerken als Biologisch, Fairtrade, On the way to PlanetProof en MPS-A(+). Verder werken gecertificeerde bloemisten met milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen en schoonmaakmiddelen en gebruiken zij duurzamer steekschuim. Ze rijden verder met een bezorgauto met een minder milieubelastende motor, scheiden afval, gebruiken groene stroom en hanteren de minimaal geldende cao-regels voor medewerkers.


Internationaal

Het Nederlandse certificatieschema van de Barometer Duurzame Bloemist is vorig jaar ook internationaal beschikbaar gekomen. Dat gebeurde op verzoek van Florint, de internationale organisatie van nationale bloemistenorganisaties. Daarvoor is de naam Sustainable Florist en het bijpassende logo geïntroduceerd.

De Engelstalige criteria voor Sustainable Florist zijn gelijk aan die van het Nederlandse certificatieschema voor de Barometer Duurzame Bloemist. Nederlandse gecertificeerde bloemisten kunnen de nieuwe internationale naam en het logo ook gebruiken. Volgens SMK is er dit jaar serieuze belangstelling getoond van buitenlandse bloemistengroepen voor certificering van hun leden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer