'Beloon boer voor duurzaamheid'

Individuele boeren en tuinders verdienen een betere beloning voor hun bijdrage aan duurzaamheid, in plaats van de hele sector te straffen voor de milieu-impact. Dat schrijft Edith Schippers van DSM in dit ingezonden opiniestuk. DSM levert onder meer veevoederadditieven om de uitstoot van stikstof bij vee te verminderen.

%27Beloon+boer+voor+duurzaamheid%27
© Twan Wiermans

Boeren ondervinden een toenemende druk om duurzamer te verbouwen en cultiveren, de wil en de motivatie in de sector zijn in hoge mate aanwezig. Maar ze moeten concurreren met bodemprijzen in de wereldmarkt. Als we duurzaam geproduceerd voedsel willen eten, is het zaak dat duurzame, innovatieve oplossingen voldoende worden beloond.

Dat betekent dat we de individuele boer voor zijn duurzaamheidsprestaties belonen, in plaats van dat we de hele landbouwsector straffen voor de impact die de sector op het milieu heeft. Dit laatste is geen stimulans om te investeren. De individuele boer die investeert, betaalt deze investeringen én krijgt een boete voor het overschrijden van de normen in de sector.

Laten we iedere boer belonen voor zijn duurzaamheidsprestaties en écht duurzaam geproduceerd voedsel labelen

Edith Schippers, president DSM Nederland

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Een van de manieren om boeren te belonen, is via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat boeren in de Europese Unie ondersteunt. Maar het GLB is niet ambitieus genoeg om duurzaamheidsdoelen te helpen bereiken en tegelijkertijd de boer financieel te steunen. Daarnaast is het belangrijk dat duurzaamheidsprestaties eenvoudig kunnen worden gevolgd en verantwoord.

Het is tijd voor verandering. Individuele boeren verdienen een betere beloning en financiële ondersteuning voor hun bijdragen aan duurzaamheid, zodat ze een behoorlijk inkomen kunnen genereren en perspectief hebben op de lange termijn.

Op die manier kunnen hun kinderen het boerenbedrijf voortzetten, zoals dat al eeuwenlang gebeurt. Gezien de groei van de wereldbevolking is het belangrijk dat we voedsel verbouwen en dat we dat doen op duurzame wijze, om de aarde te sparen.

Duurzaamheidslabels

Tegelijkertijd moeten we consumenten stimuleren weloverwogen keuzes te maken, via bijvoorbeeld gestandaardiseerde duurzaamheidslabels op voeding. De media worden overspoeld met informatie over het lot van de planeet en de ernstige gevolgen als we geen actie ondernemen.

Tegenwoordig zijn shoppers zich meer dan ooit bewust van de ecologische voetafdruk van hun voedsel, maar hoe kunnen zij bewust kiezen? Wat is betrouwbaar en wat valt onder 'greenwashing'?

De Europese Unie onderzoekt deze etiketteringsmethode voor duurzaamheid van voedsel, bijvoorbeeld met de boer-tot-bordstrategie. Maar het duurt te lang. Waarom is het niet allang ingevoerd? We hebben al energielabels voor elektrische apparaten zodat we weten hoeveel een haardroger verbruikt en er zijn ook al energielabels voor huizen. Dus waarom zouden we wachten iets vergelijkbaars te implementeren voor ons voedsel?

Gebruikmaken van momentum

Dit is dringender dan ooit, we moeten gebruikmaken van het momentum. Zonder twijfel zou zo'n label de verkoop van duurzamere producten stimuleren en een werkelijke verandering teweegbrengen. Dit zou het verschil maken, niet alleen voor retailers, maar voor de hele waardeketen.

Het bevorderen van duurzaamheid zorgt voor veranderingen in de landbouwsector. We kunnen en moeten sneller vooruit. Laten we beginnen bij het boerenbedrijf en iedere boer belonen voor zijn duurzaamheidsprestaties en tegelijkertijd écht duurzaam geproduceerd voedsel voor consumenten in de Europese Unie labelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer