Drenthe wordt LNV-proeftuin verduurzamingsbeloning

Demissionair landbouwminister Carola Schouten heeft Drenthe aangewezen als proeftuin voor het verduurzamen en daarvoor belonen van de landbouwsector.

Drenthe+wordt+LNV%2Dproeftuin+verduurzamingsbeloning
© Harry Tielman

LNV heeft voor Drenthe gekozen, omdat hier in de melkveesector al ervaring is opgedaan met het belonen van boeren op concrete doelen. Het gaat dan om verbeteringen in de bedrijfsvoering op het gebied van klimaat, stikstof, bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn.

Het experiment sluit aan bij de visie 'Waardevol en verbonden' van LNV. Hierin moeten boeren en tuinders zelf aan het roer kunnen staan om de omschakeling te maken naar een toekomstbestendige landbouw. Zij weten wat op hun bedrijf en in hun gebied wel en niet werkt en hebben behoefte aan regelgeving gericht op doelen.


Basisset

De komende maanden werkt LNV aan het maken van een 'basisset' van concrete duurzaamheidsdoelen voor de gehele landbouwsector. Ook wordt geïnventariseerd welke wet- en regelgeving het halen van gezamenlijke doelen in de weg staat.

Sturen op doelen biedt boeren vrijheid hoe deze doelen te bereiken. Via Kritische Prestatie Indicatoren (KPI's) kunnen ondernemers meten wat hun voortgang is. Omdat KPI's concrete resultaten tonen, kan de overheid deze gebruiken om boeren te belonen voor hun prestaties.

Drenthe is niet voor niets gekozen als experimenteergebied, stelt het ministerie. De provincie heeft met het project Duurzame Melkveehouderij al ruime ervaring opgedaan met het werken met KPI's in de melkveesector. Inmiddels registreert een kwart van de Drentse melkveehouders (zo'n 230 bedrijven) of ze op koers liggen op het gebied van klimaat, stikstof, bodem, biodiversiteit en welzijn.


Doorontwikkelen

Als deelnemers concrete verbeteringen laten zien op deze punten, ontvangen zij een financiële beloning van provincie Drenthe. Onder de noemer Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw en de Agenda Boer, Burger en Biodiversiteit werkt Drenthe nu aan het doorontwikkelen van de KPI's op de onderdelen biodiversiteit en landschap.

Naast de melkveesector wordt ook gewerkt aan het toepassen van KPI's voor de akkerbouwsector en aan de samenwerking tussen beide sectoren. Gedeputeerde Henk Jumelet: 'Dat Drenthe is aangewezen als experimenteergebied, zie ik als een blijk van waardering. Onze aanpak werkt voor Drenthe en kan een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer