Werkgevers Open Teelten doen eindbod voor cao

NFO, KAVB, LTO Nederland en Anthos hebben als werkgeversorganisaties na zeven onderhandelingsrondes de vakorganisaties op 15 maart 2021 een eindbod gedaan voor de cao Open Teelten.

Werkgevers+Open+Teelten+doen+eindbod+voor+cao
© VidiPhoto

Wanneer dit bod door de leden van de vakorganisaties wordt aanvaard, is er een nieuwe cao voor de Open Teelten. Volgens werkgevers is er geen mogelijkheid er op een andere wijze uit te komen dan via een eindbod. Dit wordt nu voorgelegd aan de werknemers. Daarmee komt er duidelijkheid voor de cao Open Teelten, die al meer dan een jaar ongewijzigd voortduurt.

De voorgestelde cao loopt van 1 maart 2021 tot 1 maart 2023. Op hoofdlijnen houdt het bod in dat er een loonsverhoging komt van 4 procent. Dat is 2 procent na het tot stand komen van het cao-akkoord en 2 procent per 1 juli 2022. Verder verlangen de werkgevers een geclausuleerde verlaging van de zondagstoeslag van 100 naar 50 procent.

Ook moet er een afspraak komen om te overleggen over een lage WW-premie voor seizoensgerelateerde arbeid, als de overheid haar toezegging bevestigt. En er moet een afspraak worden gemaakt over een onderzoek naar betere huisvesting, die ook een hogere werknemersbijdrage zou kunnen rechtvaardigen. Tot slot wordt gevraagd om een afspraak naar de ontwikkeling en verbetering van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de sector.


Gematigd tevreden onderhandelaar

Wim van den Boomen, voorzitter van de onderhandelingsdelegatie voor de werkgevers, is gematigd tevreden. 'Ik denk dat we met het bod een balans hebben gevonden tussen de economische werkelijkheid in de sector en een goede cao voor onze leden en medewerkers.'


De onderhandelaar vindt het jammer dat de werkgevers uiteindelijk hebben moeten besluiten een eindbod te doen. 'Je hoopt er natuurlijk door te onderhandelen uit te komen. Maar wij nemen nu wel, in het kader van goed werkgeverschap, onze verantwoordelijkheid voor het tot stand komen van de cao Open Teelten. '

Werkgevers wachten nu de reactie van de bonden af. Is die positief dan worden de nieuwe cao-teksten gemaakt en worden deze als algemeen verbindend verklaring (AVV) aangeboden aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wanneer die er is, zal de cao voor de gehele sector gelden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer