LLTB vraagt aandacht voor positie arbeidsmigranten en boeren

Limburg telde de afgelopen jaren 75.000 arbeidsmigranten. In 2030 is dat aantal waarschijnlijk verdubbeld als gevolg van krapte op de arbeidsmarkt. Kwamen tien jaar geleden vooral Polen voor werk in de bouw, logistiek of land- en tuinbouw, nu zijn het met name Roemenen en Bulgaren. Dat leidt tot een nieuw maatschappelijk debat.

LLTB+vraagt+aandacht+voor+positie+arbeidsmigranten+en+boeren
© Maartje van Berkel

In de Noord-Limburgse gemeente Horst aan de Maas oogsten elk jaar zo'n 125 internationale medewerkers met de hand de blauwe bessen van Driessen Blueberries. De huisvesting is geregeld in het buitengebied van Melderslo, verdeeld over drie gebouwen. Naast een groepsaccommodaties zijn er vierpersoonsappartementen met eigen sanitair en kook- en eetgelegenheid.

In een apart gebouw zijn algemene voorzieningen in de vorm van koelkasten, wasmachines en een grote verblijfsruimte. 'We houden van netjes en dat zeggen we ook tegen de werknemers: laat de ruimtes achter zoals je ze hebt aangetroffen', zegt Marcel Driessen, die samen met zijn broer het bedrijf leidt.


Goede wifi

Naast Polen komen steeds meer Roemenen naar het bedrijf. 'Zeker als ze voor een korte periode hier zijn, willen ze zoveel mogelijk geld verdienen. Het belangrijkste wat ze nodig hebben? Goede wifi om met het thuisfront te communiceren.'

Dan hebben ze alles netjes geregeld en moeten er weer aanpassingen komen in vierkante meters of pietluttige regeltjes over hoeveel auto's op de oprit mogen staan

Elly Michiels-Fleuren, bestuurslid LLTB-regio Noord

De huisvesting heeft Driessen drie jaar geleden gerealiseerd en is gecertificeerd met het Agrarisch Keurmerk Flexwonen. Daarmee heeft hij verouderde stacaravans vervangen en een investering gedaan van een slordige 10.000 euro per medewerker.


Maatschappelijke debat

De ondernemer constateert dat het politieke en maatschappelijke debat rond huisvesting de afgelopen jaar sterk is veranderd. Hij vraagt zich hardop af of hij vandaag de dag hetzelfde zou kunnen bouwen. 'Steeds weer hoor je de verhalen over uitbuiting en overlast, terwijl het huisvesten van seizoensarbeiders bij boeren en tuinders bijna altijd gewoon goed gaat.'

Volgens Driessen worden ondernemers automatisch aangespoord om zaken goed te regelen. 'De concurrentie is groot. Als het werk of de huisvesting niet goed is geregeld, blijven seizoensarbeiders weg.'


Integratie

In Horst aan de Maas zet LLTB-regiobestuurder Elly Michiels-Fleuren zich al jaren in voor internationale werknemers. 'Zeker voor de Poolse gemeenschap hebben we ingezet op integratie. Daar zijn mooie voorbeelden van. De Roemenen, Bulgaren en Oekraïners die nu komen, hebben die behoefte niet en staan ook cultureel veel verder van ons af. Dat leidt tot nieuwe discussies in de samenleving.'


De huisvesting wordt vooral gezien als een agrarisch probleem, terwijl de Oost-Europeanen evengoed in andere sectoren werken, duidt Michiels-Fleuren. 'Een enkel voorval waar het misgaat, in de vorm van overlast of ondermaatse leefomstandigheden, krijgt automatisch de overhand in het debat: het is vechten tegen emoties.'


Frustratie

Bij boeren en tuinders ziet de regiobestuurder volop frustratie vanwege het steeds veranderende gemeentelijke huisvestingsbeleid. 'Dan hebben ze alles netjes geregeld en moeten er weer aanpassingen komen in vierkante meters of pietluttige regeltjes over hoeveel auto's op de oprit mogen staan. Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen heeft hier geen politieke steun', merkt zij.

'Daarnaast maakt de gemeente beleid voor tien jaar, terwijl ondernemers voor zulke grote investeringen voor langere tijd zekerheid nodig hebben.'


Bewust maken

De LLTB heeft, als partner in LTO Nederland, een conceptvisie neergelegd voor 'een eerlijke, veilige en gezonde werkomgeving' voor alle werknemers. 'Zo willen we agrarisch ondernemers nog bewuster maken van hun verantwoordelijkheden richting internationale werknemers, hen stimuleren deze zorgplichten na te komen en dit uit te dragen naar de samenleving', zegt hoofdbestuurder Susanne Görtz.

Ook als gemeenten, zoals Peel en Maas, Horst aan de Maas en Gennep, hun huisvestingsbeleid herijken, denkt de LLTB mee. 'We praten met raadsleden en wethouders, formuleren zienswijzen en spreken in bij raadsvergaderingen', zegt Görtz. 'Goede medewerkers zijn onmisbaar voor onze leden. Ze kunnen daarom altijd terecht bij onze regiobestuurders als ze vragen hebben.'


Dialoog

Michiels-Fleuren is voorstander van de dialoog. 'Laten we op de eerste plaats de internationale werknemers als mensen zien. Dat mis ik nog weleens in het debat. Ze komen om ons te helpen. Laten we de goede voorbeelden gebruiken om tot oplossingen te komen bij eventuele knelgevallen.'

Driessen roept de politiek op achter het bureau vandaan te komen. 'Ga poolshoogte nemen, zoals de raadsleden die al bij ons bedrijf hebben rondgekeken. Praat met internationale werknemers, ga in gesprek met ondernemers en zie en hoor dat ze het beste met hun werknemers voorhebben.'


Twee keurmerken in omloop

Voor de huisvesting van arbeidsmigranten zijn twee keurmerken in omloop: de Stichting Normering Flexwonen (SNF) en het Agrarisch Keurmerk Flexwonen (AKF). Beide staan voor kwaliteit, hygiëne en (brand)veiligheid. 'AKF certificeert ook goede huisvesting voor kortere perioden, met een kwaliteitsborging en waar werknemers ook minder voor betalen', zegt LLTB-projectleider Nicole Alberts. 'We zouden graag zien dat beide keurmerken kunnen worden ingezet. Zo hoeft bij AKF niet alles onder één dak te zitten. De eisen voor totale leefruimte, veiligheid en hygiëne zijn even hoog als bij SNF. Bovendien kan AKF maatwerk leveren; de eventuele extra eisen van de gemeente worden bij de audit ook gecontroleerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer