Enquête Noord-Holland toont noodzaak huisvesting arbeidsmigranten

Een online-enquête naar de huisvesting van arbeidsmigranten is door 1.300 inwoners en ondernemers van de gemeenten Schagen, Den Helder en Hollands Kroon ingevuld. Doel is om geschikte permanente woonlocaties te vinden.

Enqu%C3%AAte+Noord%2DHolland+toont+noodzaak+huisvesting+arbeidsmigranten
© Studio Kastermans

Daarmee is volgens regievoerder provincie Noord-Holland de oplossing voor het gebrek aan voldoende huisvesting weer een stap dichterbij. Tot medio maart konden inwoners en ondernemers van de drie gemeenten via een online-enquête laten weten wat zij geschikte nieuwe locaties vinden om drieduizend extra huisvestingsplekken te realiseren.

Het merendeel van de deelnemers onderschrijft de noodzaak van een goede huisvesting. Dat is een belangrijke basisvoorwaarde voor de oplossing, stelt voorzitter Martijn van den Berg van LTO Noord Heerhugowaard, Langedijk en Schagen (HLS). ‘Veel initiatieven stranden door het principe van ‘niet in mijn achtertuin’.'


Foutieve aannamen

Gedurende de voorbereidingen van de enquête is een goed contact ontstaan met de provincie, stelt Van den Berg. 'Daarbij hebben we ook foutieve veronderstellingen en aannamen kunnen wegnemen.’

De voorkeur van de geënquêteerden gaat uit naar kleinschalige locaties of een combinatie van kleinschalig en iets grootschaliger. Locaties met meer dan duizend bedden zien de meesten niet zitten. Van den Berg: 'LTO Noord geeft de voorkeur aan meer kleinschalige huisvesting, oftewel: liever tien keer dertig bedden, dan één locatie met driehonderd bedden.'

LTO Noord geeft de voorkeur aan meer kleinschalige huisvesting

Martijn van den Berg, voorzitter LTO Noord afdeling HLS

In de buurt van het werk

Veel inwoners van Noord-Holland Noord vinden het belangrijk dat de buitenlandse werknemers in de buurt van hun werk kunnen wonen, zoals bij Agriport, in het bollengebied tussen Den Helder, ‘t Zand en Anna Paulowna en rond werklocaties in de gemeente Schagen. Ook de mogelijkheid om zich bij grootschalige locaties snel te verplaatsen via provinciale of snelwegen wordt als belangrijke randvoorwaarde gezien. Daarnaast zijn tal van locaties in de buurt van steden en dorpen, op korte afstand van voorzieningen als winkels, benoemd.

Het grootste deel van de respondenten geeft aan locaties in waardevol landschap of natuurgebieden niet geschikt te vinden. Van den Berg zou graag zien dat dit niet op voorhand wordt uitgesloten. ‘Ook de bouw van zomerhuizen en woningen is daar niet verboden, mits ze goed inpasbaar zijn in het landschap.’

De uitkomsten van de enquête worden nu verder geanalyseerd om te komen tot een lijst met tien tot twintig kansrijke locaties. De planning is dat de provincie en gemeenten deze eind mei 2021 gaan bespreken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer