CDU/CSU wil grootschalige landbouw aan banden leggen

Honderd dagen voor de Duitse Bondsdagverkiezingen heeft partijvoorzitter en kanselier-kandidaat Armin Laschet het CDU/CSU-verkiezingsprogramma gepresenteerd. De partij die normaal gesproken grote aanhang geniet onder boeren, belooft grootschalige 'industriële' landbouw aan banden te leggen.

CDU%2FCSU+wil+grootschalige+landbouw+aan+banden+leggen
© ANP

'We willen de landbouw bevrijden van het hamsterwiel van permanente efficiëntieverhogingen', zo staat in het programma. Een opvallend punt uit het verkiezingsprogramma is de omgang met de wolf. In Duitsland laait het debat over de aanwezigheid van wolven regelmatig op. Armin Laschet wil dat de Europese Unie in landbouwgebieden het verbod op de wolvenjacht opheft, om grazend vee te beschermen.

De Duitse christendemocraten vinden dat Duitsland moet moderniseren om zich aan te passen aan een snelveranderende wereld. Een van de belangrijkste verkiezingsbeloften is dat de belastingen niet omhooggaan. In de financiële paragraaf is niets te lezen over de financiële dekking voor enkele ingrijpende vernieuwingen in de agrarische sector.

Op buitenlands terrein nemen de Duitse christendemocraten een meer afwijzende houding aan tegenover Rusland en China. Het verkiezingsprogramma zal dienen als basis voor onderhandelingen om na de verkiezingen een mogelijke regeringscoalitie te smeden. CDU-CSU is in de opiniepeilingen favoriet, met geringe voorsprong op de Groenen. Veel waarnemers verwachten dat na de verkiezingen meerdere coalities mogelijk zijn, zowel met links als met rechts.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer