Meeste Duitsers willen klimaatlabel op voedselverpakking

Ongeveer driekwart van de Duitsers vindt dat er op voedselverpakking een klimaatlabel moet komen. Zo'n label moet duidelijk maken of en hoe de productie van dat voedsel meewerkt aan klimaatverandering.

Meeste+Duitsers+willen+klimaatlabel+op+voedselverpakking
© Twan Wiermans

Bijna twee derde (56 procent) van de Duitsers is zelfs bereid daar het consumptiepatroon op aan te passen, waarvan de helft (31 procent) dat nu al zeker weet. Dat blijkt uit een opinieonderzoek in opdracht van het Zwitserse voedingsbedrijf Nestlé, in samenwerking met het Duitse Allenbach Instituut.

Er werden maart dit jaar 2.511 burgers tussen de 14 en 84 jaar online ondervraagd. Zowel in Duitsland - de grootste afzetmarkt voor Nederlandse agrarische producten - als in de Europese Unie wordt al geruime tijd gesproken over de (verplichte) invoering van een klimaatlabel.

Het hoe en wat daarvan is nog steeds niet duidelijk. De recente coronapandemie heeft de behoefte versterkt om te weten 'waar ons voedsel vandaan komt', zeggen de opinieonderzoekers. Consumenten willen meer duidelijkheid over de klimaatgevolgen van voedselproductie.


Forse prijsverhogingen

Ongeveer driekwart van de ondervraagden wil meer betalen voor klimaatvriendelijke producten, 17 procent zelfs aanzienlijk meer. In het geval van vlees zegt de helft een forse prijsverhoging te accepteren om redenen van klimaatbescherming, 31 procent niet. In het Duitse parlement ligt momenteel de vraag voor of 'milieuvriendelijke voedselindustrie' gesubsidieerd moet worden uit de (algemene) belastingpot of uit een nieuwe 'vleestaks'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer