Bondsdag akkoord met groene eisen landbouwsubsidie

De Duitse Bondsdag vrijdag ingestemd met een andere verdeling van de Europese landbouwsubsidies, maar niet met een vrijwillig dierenwelzijnslabel. De SPD-fractie in de Bondsdag vindt de dierenwelzijnswet annex voedsellabel van LNV-minister Julia Klöckner (CDU) veel te beperkt en te vrijblijvend.

Bondsdag+akkoord+met+groene+eisen+landbouwsubsidie
© IGW

Politieke steun voor de Duitse ‘vertaalslag’ van de nieuwe Europese glb-subsidies lag voor de hand, nadat de zestien Duitse deelstaten daar vorige maand een moeizaam compromis over bereikten. De aangepaste subsidieregels moeten zorgen dat boeren die milieu- en diervriendelijker werken, vanaf 2023 meer geld krijgen.


Duitse boeren krijgen straks meer subsidie als ze geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken of als ze biodiversiteit stimuleren. In totaal gaat het om een bedrag van ongeveer 6 miljard euro aan subsidie tot 2027.

Dat minister Klöckner (foto) in de Duitse Bondsdag niet voldoende steun kreeg voor haar plannen om een overheidslabel voor dierenwelzijn in te voeren, viel eigenlijk ook wel te verwachten. Niet alleen de groene en linkse oppositie, maar ook de SPD (socialisten) steunde de plannen niet.


Geen duidelijke criteria

De SPD-fractie heeft vooral kritiek op de gebrekkige uitvoering: er zijn naast de varkenshouderij geen duidelijke criteria voor de rundvee- en pluimveehouderij voor een keurmerk. Ook de financiering is nog niet geregeld: belastingverhoging of een vleestaks. Bovendien ziet de partij meer in een verplicht dan in een vrijwillig label. Dat laatste in volgens de minister binnen de huidige Europese wetgeving niet mogelijk.

Met het akkoord over de bestemming van een deel van de glb-subsidies loopt de Duitse regering voor op de EU. De lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben nog altijd geen akkoord bereikt over het gemeenschappelijk landbouwbeleid voor na 2023. Later deze maand wordt daar verder over onderhandeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer