Duitser betaalt meer voor groente en fruit dan voor vlees en vis

De gezinsuitgaven aan groenten en fruit waren in 2018 in Duitsland voor het eerst hoger dan aan vlees en vis. Dit blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

Duitser+betaalt+meer+voor+groente+en+fruit+dan+voor+vlees+en+vis
© Twan Wiermans

Particuliere huishoudens in Duitsland gaven in 2018 gemiddeld 62 euro per maand uit aan fruit, groenten en aardappelen. Dit kwam overeen met 19 procent van hun totale uitgaven aan voedsel, dranken en tabaksproducten. Huishoudens besteedden gemiddeld 59 euro aan vlees en vis, ofwel 18 procent van hun uitgaven.

Voor het eerst was het aandeel van de uitgaven aan groenten en fruit hoger dan dat aan vlees en vis. In de laatste enquête van dit type in 2013 was het 17 procent van alle voedselkosten voor groenten en fruit en 19 procent voor vlees en vis.

Brood en graanproducten, maar ook zuivelproducten en eieren waren goed voor 13 procent van de uitgaven in 2018, evenals suiker, jam, zoetwaren, eetbare vetten en ander voedsel. Particuliere huishoudens besteedden 10 procent aan niet-alcoholische dranken en 9 procent aan alcoholische dranken. Ze spendeerden 5 procent uit aan tabaksproducten.


Totaal aan uitgaven

In totaal besteedden particuliere huishoudens in 2018 gemiddeld 321 euro per maand aan eten, drinken en tabaksproducten. De uitgaven op dit gebied nemen toe met het aantal mensen in het huishouden, hoewel de uitgaven per hoofd van de bevolking afnemen met een toenemend aantal leden van het huishouden. Voor alleenstaanden was dat gemiddeld 190 euro, voor tweepersoonshuishoudens met 365 euro minder dan dubbele. Huishoudens met vijf of meer personen geven gemiddeld 579 euro per maand uit. Dat is maar drie keer zoveel als een eenpersoonshuishouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  12° / 8°
  60 %
Meer weer