Geen boetes sleepvoet op warme dagen

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft vooralsnog geen boetes uitgedeeld aan derogatiebedrijven vanwege het gebruik van de sleepvoetbemester op klei of veen boven de 20 graden Celsius. Ook zijn er geen derogaties ingetrokken.

Geen+boetes+sleepvoet+op+warme+dagen
© Niels de Vries

Dat laat een woordvoerder van de NVWA weten. Op sociale media wordt gemeld dat tegen een aantal bedrijven is opgetreden, dit klopt niet, stelt de NVWA.

Het bericht over het uitdelen van boetes en het intrekken van derogaties gaat onder meer rond binnen Whatsapp-groepen. Vorige week is een soortgelijke melding ook binnengekomen bij de redactie van Nieuwe Oogst.


Enkel reguliere controles

Navraag bij de NVWA leert dat er niet gericht wordt gecontroleerd op de inzet van de sleepvoet op klei en veen boven 20 graden Celsius. Een verbod hierop is een voorwaarden voor bedrijven die meedoen aan de derogatie.

Wel wordt op deze regel gecontroleerd bij de reguliere controles. Een woordvoerder van de NWA stelt dat ook hier geen overtredingen zijn geconstateerd.

Cumela Nederland heeft aangegeven dat het een onwerkbaar verbod is, omdat het agrarisch ondernemers nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt vanaf half mei tijdens normale werkuren mest toe te dienen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer