LTO helpt bij contact met burgers rondom gewasbescherming

LTO Nederland start de komende week met de campagne 'Goede Buur' om leden te informeren over contacten met omwonenden die zorgen hebben over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

LTO+helpt+bij+contact+met+burgers+rondom+gewasbescherming
© Koos van der Spek

'Als telers moeten we onze omgeving laten begrijpen waarom wij gewasbeschermingsmiddelen toepassen. Deze campagne is er niet zozeer op gericht om ons gelijk te halen over het gebruik van toegelaten middelen met gecertificeerd apparatuur. Het gaat meer om de zachte kant, het winnen van het vertrouwen van de burger en het opbouwen van relaties met de mensen die naast onze percelen wonen', zegt Joris Baecke, LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid.

Baecke legt uit waarom LTO volgende week start met de campagne 'Goede Buur'. De belangenorganisatie wil hiermee de eigen leden ondersteunen met informatie over omwonenden en gewasbescherming en het advies over het behoud van een goede verstandhouding met de omgeving.


'Gewasbescherming en omwonenden'

Als uitgangspunt voor de campagne wordt de flyer 'Gewasbescherming en omwonenden' gebruikt. Deze flyer wordt ruim verspreid onder leden en andere belanghebbenden. Daarnaast wil LTO de komende twee weken extra aandacht voor het onderwerp generen, door onder meer via sociale media tips te geven over de omgang met kritische burgers.

Volgens Baecke is het bij een dreigend conflict over bespuitingen altijd van belang om voldoende ruimte te houden voor een open gesprek. 'Misverstanden ontstaan vaak op lokaal niveau en vragen dan ook om lokale oplossingen. Wij adviseren LTO-leden op tijd contact te zoeken met lokale afdelingen voor ondersteuning.'


Verharding debat

Aanleiding voor de campagne van LTO is de verharding van het debat over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Baecke constateert dat zaken vaak worden uitvergroot en dat sociale media meestal niet echt helpen om partijen dichter bij elkaar te brengen. 'In plaats van reageren via de druktoetsen van je telefoon, is het beter om een praatje te maken met iemand die staat te kijken als je aan het spuiten bent. We moeten leren daarvoor meer tijd vrij te maken.'

Overigens benadrukt Baecke dat voor burgers duidelijk moet zijn dat boeren en tuinders zorgvuldig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen en alle regels in acht nemen. 'Veel kritische burgers zien niet dat wij ons ook zorgen maken over de omgeving en de natuur. Het inzicht dat ook wij zorgzame burgers zijn, proberen we over te brengen. Deze campagne geeft daarvoor de juiste argumenten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer