LTO Noord ondersteunt leden bij maken boer-burgerverbinding

LTO Noord heeft vrijdag een servicepunt geopend dat boeren en tuinders ondersteunt in het maken van verbinding met burgers. Dit servicepunt levert advies, middelen en kennis aan afdelingen en initiatiefnemers.

LTO+Noord+ondersteunt+leden+bij+maken+boer%2Dburgerverbinding
© Hanneke Stegeman

Het servicepunt biedt initiatiefnemers praktische ondersteuning door medewerkers van LTO Noord. 'Wij geven advies, stellen het netwerk van LTO Noord beschikbaar, helpen bij het aanvragen van een vergunning en helpen ook met een financieringstraject als het gaat om grotere activiteiten. Ook ondersteunen wij de communicatie, door bijvoorbeeld een flyer te ontwerpen of een persbericht te schrijven', zegt regiobestuurder Karolien Hupkes van LTO Noord.Naast de praktische ondersteuning doet LTO Noord soms ook een (kleine) financiële bijdrage. 'We moeten het in Nederland samen doen', stelt Hupkes. 'Dat vinden wij boeren en tuinders ook. Daarom willen wij mooie activiteiten helpen die bijdragen aan de boer-burgerverbinding. Dat is goed voor ons allemaal.'


Interactie

Initiatiefnemers kunnen hun idee melden via het aanvraagformulier op de website van het servicepunt. Gebruikers die het aanvraagformulier aanklikken, kunnen zien waar de aanvraag aan moet voldoen. 'Het moet gaan om boeren en tuinders die het gesprek aangaan met de samenleving, waarbij agrarisch ondernemers betrokken zijn bij de uitvoering van de activiteit. Die hoeft niet per se vernieuwend te zijn, als er maar sprake is van interactie met de burger', legt Hupkes uit.

Voor LTO Noord is het belangrijk dat de samenleving de sector kent en waardeert. Door met elkaar in gesprek te gaan en samen naar oplossingen te zoeken, kunnen toekomstige uitdagingen overwonnen worden. Veel boeren en tuinders zetten zich ook in om dit gesprek aan te gaan en zijn daarvoor gemotiveerd, meldt de organisatie.

Foodchallenge

De Foodchallenge van LekkerBoer is het eerste initiatief dat vanuit het servicepunt is ondersteund. LekkerBoer wil kinderen laten zien waar eten vandaan komt. Zo kwam Judith de Rijk van LekkerBoer tot het idee om kinderen les te geven over gezonde voeding, bewegen en de herkomst van eten.

Na deze vijf lessen volgt er door de groep een rondleiding op een boerderij, waarbij kinderen ook zelf gaan koken en gaan bewegen in een sportieve bootcamp. 'Met ons programma willen we kinderen bewust maken en een stuk respect voor eten meegeven. Voedselproductie gebeurt allemaal bij boeren en tuinders, dan is het logisch om samen te gaan werken met een club van boeren en tuinders. Bij LTO Noord kregen we advies en werd er meegedacht over ons plan', zegt De Rijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer