Caring Farmers steunt opheffing ophokplicht

Caring Farmers vraagt samen met Caring Vets en dierenwelzijnsorganisatie CIWF om opheffing van de ophokplicht. Voorzitter Kees de Jong van vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP is blij met die steun.

Caring+Farmers+steunt+opheffing+ophokplicht
© Twan Wiermans

'We dringen zelf al een tijdlang bij ieder overleg met het ministerie van LNV en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan op het desnoods regionaal opheffen van de ophokplicht. Het is fijn dat ook deze organisaties ons daarin nu ondersteunen ', verzekert De Jong.

De ophokplicht duurt in Nederland al langer dan 34 weken. 'Een hard gelag voor de pluimveehouders met vrije uitloop. Hun eieren zijn na zestien weken afgewaardeerd tot scharreleieren. Er is wel een solidariteitstoeslag betaald, maar de uitbetaling hiervan is niet overal gelijk en onvoldoende voor de hogere kosten.'Momenteel is de ophokplicht in de ons omringende landen al opgeheven, weet de vakgroepvoorzitter. 'Waarbij het vooral een probleem is dat Duitsland geen ophokplicht meer kent in de meeste regio's. Een groot deel van onze vrije-uitloopeieren gaat juist naar Duitsland. Die kunnen daar dus momenteel niet concurreren met de Duitse vrije-uitloopeieren.'


Vrije uitloop heeft groot probleem

Deze problematiek houdt De Jong bezig. 'We snappen heel goed dat bedrijven met vrije-uitloopkippen, maar ook de keten erachter, een groot probleem hebben. We kaarten dit bij overleg met LNV en de NVWA aan, net als de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders en de Dierenbescherming die er laatst ook bij het zat.'

Deze organisaties staan ook achter het pleidooi om de ophokplicht zo snel mogelijk op te heffen. 'Het ministerie heeft daartoe echter nog steeds niet besloten. De laatste uitbraak van vogelgriep op het kalkoenbedrijf in Weert en bij het hobbypluimvee in Vleuten maken het er ook niet gemakkelijker op.'

Het is volgens de vakgroepvoorzitter dan ook goed dat de vertegenwoordigers van de pluimveesector daarin ook steun krijgen van Caring Farmers. 'We moeten samen opkomen voor de belangen van de vrije-uitloopbedrijven en alle andere bedrijven in de sector. De vogelgriepsituatie schaadt ons allemaal.'


Vogelgriepvaccin

Het pleidooi dat wordt gehouden om pluimvee te vaccineren tegen vogelgriep is een oplossing voor de langere termijn. Op dit moment is er geen vaccin tegen de hoogpathogene vogelgriep die nu rondwaart in Europa. Voor goede bescherming zou een breedwerkend vaccin ontwikkeld moeten worden. Dat moet dan tegen meerdere hoogpathogene vogelgrieptypen werken. Het virus is veranderlijk en ieder jaar kan een andere variant voor problemen zorgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer