Boeren en burgers starten petitie tegen zon op landbouwgrond

Een groep boeren en burgers uit Wijhe is een petitie gestart tegen zonneparken op landbouwgrond in Overijssel. Ze stellen dat de provincie een zorgplicht heeft jegens het landschap. 'De leefbaarheid gaat eraan en we houden dode grond over als landbouwgrond wordt vol gezet met zonnepanelen', meldt Mariska Jalink namens de groep.

Boeren+en+burgers+starten+petitie+tegen+zon+op+landbouwgrond
© Dirk Hol

Jalink, zelf boerendochter maar niet werkzaam in de agrarische sector, zegt in haar eigen omgeving geconfronteerd te worden met plannen voor een zonnepark op landbouwgrond. 'Maar het speelt overal in de provincie, vandaar dat we iets wilden doen. Er wordt gedaan alsof het om maar heel weinig grond gaat, maar de vernieling aan het landschap is veel groter dan het aantal hectares waar zonnepanelen komen.'

Met die gedachte besloot de groep een petitie te starten, waarin het provinciebestuur wordt opgeroepen een stop te zetten op zonnevelden op landbouwgrond. In de motivering worden diverse redenen genoemd. Een ervan is de vraag naar grond vanuit de agrarische sector.


Grond weggepikt en kapotgemaakt

Jalink: 'Van jonge boeren wordt gevraagd te extensiveren. Daar zullen ze grond voor moeten hebben. Ondertussen wordt de grond weggepikt en kapotgemaakt en is deze jarenlang niet bruikbaar. Het platteland van Overijssel maak je op die manier kapot.'

De petitie loopt tot 30 juni, maar woensdagavond 16 juni wordt deze al aangeboden aan de leden van Provinciale Staten. 'Zodat zij zelf ook nog kunnen tekenen', zegt Jalink stellig. Volgens haar heeft de provincie een zorgplicht voor het landschap, maar wordt bij de energietransitie alleen gekeken naar de doelstellingen die er op dat gebied zijn. 'Het gaat toch niet alleen om die doelstelling? Als dat inhoudt dat je het landschap moet vernielen, dan moeten ze zich nog maar eens twee keer achter hun oren krabben.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer