Lichte groei aandeel hernieuwbare energie

Het aandeel van zon, wind, biomassa en aardwarmte in het energieverbruik is in 2020 licht gestegen naar 11,1 procent. Een jaar eerder lag het aandeel van hernieuwbare energie in het nationale verbruik nog op 8,8 procent.

Lichte+groei+aandeel+hernieuwbare+energie
© Ruud Ploeg

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename van hernieuwbare energie was volgens het CBS grotendeels te danken aan de ruimere mogelijkheden op het gebied van zonnestroom en windenergie.

Het verbruik van energie uit wind nam met 29 procent toe tot 50 petajoule. De belangrijkste reden voor deze stijging is de toename van de opgestelde capaciteit van windmolens op zee door de realisatie van het windmolenpark bij het Zeeuwse Borssele. Ook op land zijn vorig jaar meer windmolens geplaatst. De totale capaciteit van windmolens ging van 4.500 megawatt eind 2019 naar 6.600 megawatt eind 2020.


Het verbruik van zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2020 met 47 procent naar 30 petajoule. Ook hier speelden nieuwe zonneparken de belangrijkste rol. De opgestelde capaciteit van zonnepanelen voor zonnestroom steeg opnieuw met een recordhoeveelheid van 7.200 megawatt in 2019 naar iets meer dan 10.000 megawatt in 2020.


Import energie

In EU-verband is afgesproken dat hernieuwbare energie 14 procent van het Nederlands energieverbruik moest uitmaken in 2020. Op basis van deze voorlopige cijfers over afgelopen jaar zou volgens het CBS ongeveer 16 terawattuur uit het buitenland nodig zijn om het afgesproken aandeel van 14 procent te halen. In juni vorig jaar is een overeenkomst afgesloten met Denemarken om 8 tot 16 terawattuur hernieuwbare energie over te dragen.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer