Documentaire presenteert koolstofboer als klimaatheld

Aanstaande dinsdag gaat de documentaire 'Incentivising carbon farming' in première. De documentaire die online te zien zal zijn volgt boeren in Europa die hun bodem in zetten om CO2 op te slaan.

Documentaire+presenteert+koolstofboer+als+klimaatheld
© Eigen Foto

De documentaire is een initiatief van het North Sea Region project ‘Carbon Farming’. Dat project werkt sinds 2018 aan eigentijdse verdienmodellen voor boeren die CO2 als koolstof vastleggen in de bodem.


Binnen het project zijn in de afgelopen jaren vier verdienmodellen ontwikkeld waarbij boeren beloond worden via onder meer een hogere productprijs of via de verkoop van zogeheten CO2-certificaten. Op dit moment worden deze vier modellen getest via verschillende pilotprojecten in de vier deelnemende landen.

In de documentaire komen de verdienmodellen aan bod, zoals de compensatie van de uitstoot van de Biobeurs in Zwolle door drie biologische boeren, de beloning van vijftien boeren voor koolstofvastlegging rond het Zeeuwse Windpark Krammer, korte keten verkoop bij een Noorse boer en CO2-compensatie van het gemeentelijk wagenpark in het Belgische Beernem door lokale boeren.


Voelt goed

Vier koolstofboeren vertellen in de film hun verhaal over de kracht van de natuur en de bodem. Wat is hun motivatie om koolstofboer te worden? Wat kost het hen om deze maatregelen te treffen? En waarom betalen bedrijven voor lokale initiatieven? ‘We kunnen ook een soort van klimaathelden zijn, als we op deze manier kunnen boeren. Dat voelt echt heel erg goed!’, zegt de Noorse koolstofboer Tore Jardar daarover in de documentraire.

Op dinsdag 15 juni 2021 om 20.00u gaat de documentaire online in première. Na afloop gaan de makers met koolstofboeren in gesprek over de toekomst van Carbon Farming in Europa. Geïnteresseerden kunnen zich op deze (Engelstalige) website aanmelden

Carbon farming is ook het onderwerp tijdens een webinar dat Nieuwe Oogst organiseert met Rabobank en Bayer. Onderwerpen die daar aan bod komen zijn onder meer of het voor ieder boerenbedrijf mogelijk is? Wat komt erbij komt kijken? En of het mogelijk is om geld te verdienen me carbon farming?


Bekijk hieronder het carbon farming-webinar van Nieuwe Oogst en Bayer
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer