Biografie Pierre Lardinois toont historie EU-landbouwbeleid

Pierre Lardinois (1924-1987) wijdde zijn leven aan de landbouw. Deze eerste zin in de biografie over de Limburgse (Noorbeek) politicus tekent de man die zich opwerkte van landbouwconsulent tot Eurocommissaris.

Biografie+Pierre+Lardinois+toont+historie+EU%2Dlandbouwbeleid
© Eigen Foto

De biografie over Lardinois is geschreven door politicoloog Peter Bootsma. Aan de hand van originele Kamerstukken en kabinetsnotulen geeft hij een interessant geschiedkundig inkijkje in de besluitvorming over landbouwproductie en prijsbeleid in een tijd dat de politiek daarbij nog aan de knoppen zat.

Als landbouwminister van de KVP in de kabinetten De Jong en Biesheuvel moest Lardinois permanent onderhandelen met de EEG in Brussel, het kabinet in Den Haag en de landbouworganisaties. In Brussel werd verwacht dat de zes lidstaten zich achter de voorstellen van Eurocommissaris Sicco Mansholt verenigden. De agrarische achterban in Nederland verwachtte dat de minister voor hun belangen op zou komen. Dit groene front verwachtte van de minister dat hij boeren en tuinders niet voor verrassingen zou plaatsen, schrijft Bootsma.


Politieke discussies

In het boek worden de politieke discussies over grondprijzen, rooipremie voor fruitbomen en de garantieprijs voor melk uitgebreid beschreven. Soms bemoeide de premier zich ermee. Zoals in 1969, toen hoge aardappelprijzen de kosten voor levensonderhoud te hoog opdreven. Meer invoeren en minder uitvoeren, verzocht minister-president Piet de Jong, maar Lardinois weigerde. Door een rem op de export zou het Duitse aardappelareaal groeien en daarmee de concurrentie.

De rooipremie, ingesteld om het fruitoverschot in de EEG te beperken, leverde de minister veel negatieve publiciteit op. Boerenprotesten – 'EEG, weg ermee' – vonden steun bij cabaretier Toon Hermans, die vond dat dit beleid het Limburgse landschap met hoogstamboomgaarden vernietigde. Aan het einde van zijn loopbaan keek Lardinois met spijt hierop terug: 'Ik heb Noorbeek nog gekend als een dorp dat in het voorjaar onder bloesems was bedolven.'


Pierre Lardinois, een leven voor de landbouw, Peter Bootsma, ISBN: 9789024432028

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer