Nieuw Rift Valley fever-vaccin veilig voor drachtige schapen

Een nieuw levend verzwakt kandidaat-vaccin tegen het Rift Valley fever-virus (RVFV) is veilig en effectief bij drachtige schapen. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Wageningen Bioveterinary Research in samenwerking met BunyaVax en Ceva Animal Health.

Nieuw+Rift+Valley+fever%2Dvaccin+veilig+voor+drachtige+schapen
© Nieuwe Oogst

Eerder ontwikkelde levend verzwakte vaccins bieden ooien bescherming, maar bleken gevaarlijk voor de ongeboren vrucht. Het virus in deze vaccins kan worden overgedragen op de foetus, wat kan leiden tot doodgeboorte, aangeboren afwijkingen en abortus. In tegenstelling tot deze vaccins bleek het nieuwe RVF-vaccin volledig veilig voor drachtige dieren, zelfs na toediening van een zeer hoge dosis.

Geïnactiveerde RVF-vaccins zijn wel veilig voor dieren, inclusief voor de ongeboren vrucht. Maar de optimale werkzaamheid van deze vaccins hangt af van meerdere vaccinaties en jaarlijkse hervaccinatie.

Rift Valley fever is een door muggen overgedragen virus dat herkauwers en de mens kan infecteren. Vooral schapen zijn gevoelig voor het virus. De gevolgen van een besmetting met dit virus zijn vooral ernstig in pasgeboren lammeren, waarvan de meeste dieren de infectie niet overleven. Bij drachtige schapen resulteert een infectie in abortus.


Ook overdraagbaar op de mens

Infecties bij de mens resulteren doorgaans in griepachtige symptomen. Een klein percentage ontwikkelt een ernstige ziekte die fataal kan aflopen. Eind dit jaar wordt getest of het vaccin ook effectief is bij de mens.

Het virus komt nu alleen voor op het Afrikaanse continent en het Arabisch schiereiland. De muggen die het virus kunnen overdragen, komen wereldwijd voor, waaronder in Nederland. Globalisering, klimaatverandering en toenemende populaties van dieren en mensen vergroten het risico op toekomstige uitbraken van RVFV wereldwijd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer