Lam kan sterven van koebiest

Het voeren van koebiest aan leblammeren kan dodelijk zijn. De antistoffen in de biest kunnen de rode bloedcellen van het lam namelijk aantasten. 'Na vijf tot tien dagen merk je dat lammeren slomer worden en uiteindelijk sterven', aldus dierenarts Reinard Everts.

Lam+kan+sterven+van+koebiest
© Koos van der Spek

'Heeft een ooi onvoldoende biest of wil je het lam moederloos opfokken? Wees dan terughoudend met het verstrekken van koebiest', stelt Everts. In een blog geeft hij tips voor het gebruik van (kunst)biest.

Bij het gebruik van koebiest bestaat er het risico dat er antistoffen in zitten die de rode bloedcellen van het lam langzaam kapotmaken. 'Na vijf tot tien dagen merk je dan dat de lammeren slomer worden en uiteindelijk sterven. Het risico hierop wordt kleiner door biest van minimaal drie koeien te mengen voordat je deze invriest', adviseert de dierenarts.


Houdbaarheidsdatum

Gebruikt de schapenhouder kunstbiest, dan moet deze van hoge kwaliteit zijn. De biest mag niet over de houdbaarheidsdatum zijn gegaan. De kwaliteit van de antistoffen loopt namelijk na die datum sterk terug waardoor de bescherming via de biest stukken lager wordt.

Everts: 'Is er een oudere ooi met veel biest en maar één lam? Probeer de uier dan uit te melken en sla deze biest op in de vriezer. Door de biest in te vriezen in kleine plastic of kartonnen koffiebekertjes, is de biest direct geportioneerd opgeslagen. Schrijf wel even de datum van uitmelken op het bekertje, want ook voor deze biest geldt: niet langer dan één jaar bewaren in de vriezer. Ook voor ingevroren koebiest geldt: niet langer dan één jaar bewaren.'


Hoeveelheid

Veel, vlug en vaak. Dat is de handige vuistregel bij het verstrekken van (kunst)biest. Vooral bij te licht geboren lammeren, onder 2 kilo, kun je per gift al snel te veel geven. Geef bij deze lammeren dus liever een kleine portie en vaker. Als vuistregel geldt: de lebmaag van een lam kan ongeveer 5 procent van het lichaamsgewicht aan. Voor een lam van 1 kilo is dit dus 50 milliliter biest per keer. Een lam van 1,5 kilo kan 75 milliliter biest aan en een lam van 2 kilo 100 milliliter. 'Stop ook na die hoeveelheid, ook al heeft het lam nog een zuigreflex. Bied twee tot drie uur later gewoon weer een nieuwe portie aan', adviseert de dierenarts.

Eén portie (kunst)biest is volgens Everts niet voldoende voor een goede bescherming. De darmwand staat de eerste 24 uur nog open voor de opname van antistoffen vanuit de biest. Gebruik die periode dan ook door de eerste dag biest te verstrekken,voordat je overgaat op (kunst)melk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer