Overleg marktconforme vergoeding voor leidingen gestaakt

Door de energietransitie begeven steeds meer commerciële partijen zich op de stroommarkt. Boeren moeten bij al die nieuwe initiatieven een marktconforme vergoeding krijgen voor gebruik van hun land. De onderhandelingen daarover zijn vastgelopen.

Overleg+marktconforme+vergoeding+voor+leidingen+gestaakt
© Landpixel

Met de eis voor een marktconforme vergoeding is LTO Nederland de onderhandelingen ingegaan voor de 'Gasunietarieven' voor 2019. Daarin worden jaarlijks met Gasunie en TenneT de gebruiksvergoedingen vastgesteld die boeren ontvangen voor aanleg van leidingen in of op hun land.

Vorig jaar kwamen de onderhandelaars uit op een afsluitvergoeding van 3,29 euro per vierkante meter belemmerende strook grond en een meerwerkvergoeding van 1,31 euro per vierkante meter werkstrook.

De onderhandelingen over de tarieven voor 2019 zijn vastgelopen, zegt de betrokken LTO-portefeuillehouder Alfred Jansen. LTO verschilt met Gasunie en TenneT onder meer van mening over dat een overeenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd moet worden vastgesteld. LTO wil dat eerste.

'De energiemarkt is volop in beweging. Gas wordt vervangen door stroom van windmolenparken op zee. Dat heeft een enorme impact op de infrastructuur', zegt Jansen.

Het oude hoogspanningsnetwerk in Nederland is vooral vanaf de energiecentrales naar de dichtbevolkte gebieden aangelegd. Als veel elektriciteit op zee wordt opgewekt dan moet het netwerk daarop aangepast worden.

In gebieden waar voorheen weinig of geen hoogspanningsleidingen werden aangelegd staan voor de komende jaren veel projecten op stapel. Jansen noemt Zeeland, Noord-Holland en West-Brabant als regio's waar dit gaat spelen.

'Regio's waar vroeger weinig stroom naartoe ging, komt het straks juist vandaan. TenneT en Gasunie zijn voormalige overheidsbedrijven, maar tegenwoordig zijn het ook commerciële spelers als Vattenfall (voorheen Nuon) en Shell die investeren in windmolenparken. Als die partijen over boerengrond hun energie willen transporteren dan hoort daar een overeenkomst voor bepaalde tijd met een marktconforme vergoeding bij.'

Afnemend draagvlak

Aan de basis van de inzet van LTO ligt ook het afnemende draagvlak onder leden voor het huidige vergoedingsstelsel. Nu de onderhandelingen zijn vastgelopen adviseert LTO aan leden voorlopig geen nieuwe afspraken te maken met leidingleggers. De organisatie roept TenneT en Gasunie op om voorlopig geen nieuwe acquisities te doen.

LTO staat niet alleen in de roep om een marktconforme vergoeding. Vanuit de Tweede Kamer kwam in maart steun via een aangenomen amendement van SGP en CDA om de hogere vergoeding in de Omgevingswet te waarborgen.


'De huidige gedoogplicht wordt gebruikt als oneigenlijk pressiemiddel om goedkoop een recht van opstal in handen te krijgen, zodat commerciële bedrijven goedkoop door boerenland heen kunnen', zegt Jansen. De LTO-bestuurder is blij dat ook de politiek erkent dat boeren in de onderhandelingen een betere positie verdienen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  31° / 18°
  0 %
 • Maandag
  30° / 16°
  5 %
 • Dinsdag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer