Geen draagvlak voor samenwerking Tennet

LTO Nederland is uit het overleg met Tennet gestapt en zegt per 1 mei 2020 de samenwerking op. Ondanks vele inspanningen zorgt de werkwijze van de netbeheerder nog altijd voor veel ongenoegen bij boeren.

Geen+draagvlak+voor+samenwerking+Tennet
© Michiel Elands

LTO Nederland heeft met Tennet in 2013 samenwerkingsafspraken gemaakt in de vorm van een bestuursovereenkomst over tarieven en contractvoorwaarden. Bij de evaluatie in 2016 heeft LTO Nederland aangegeven dat er naast een verbetering in de omgang met de grondeigenaar in het veld een oplossing voor de knelpunten in de vergoedingensystematiek moest worden gevonden.

Er is sinds dat moment regelmatig met Tennet afstemming geweest over de noodzakelijke aanpassingen, maar de netbeheerder toonde zich niet bereid de knelpunten op te lossen. In het bestuurlijk overleg van april 2019 is dit zelfs door Tennet als onbespreekbaar afgedaan, omdat het strijdig zou zijn met de maatschappelijke taak die in de Elektriciteitswet is vastgelegd. Navraag leert echter dat dit veel genuanceerder ligt.


Drie verbindingen

In Zeeland en Noord-Brabant gaat het om de aanleg van twee 380 kV-verbindingen tussen Borssele en Rilland en Rilland en Tilburg en om een 150 kV-verbinding in Zeeuws-Vlaanderen. Ook is er een stuk 150 kV ondergronds gelegd bij Rilland om ruimte te maken voor het nieuwe 380 kV-traject.

'We konden voor leden niets meer ophalen', zegt ZLTO-bestuurder Janus Scheepers, die zitting had in de landelijke werkgroep schade. 'Een goede communicatie ontbrak, beloftes werden niet nagekomen, ondernemers voelden zich onder druk gezet. Alles bij elkaar genomen, voelden we ons genoodzaakt om de samenwerking op te zeggen.'


Deskundig advies

ZLTO blijft zich voor haar leden inzetten. 'In West-Brabant is het traject onlangs vastgesteld en moeten ondernemers nog met Tennet om de tafel gaan zitten om afspraken te maken. Daarin ondersteunen we leden graag met deskundig advies.'

John Bal, adviseur bij ZLTO, is vanaf het begin nauw betrokken bij de begeleiding van leden. 'We hebben veel bijeenkomsten gehouden om leden te informeren. Daarnaast hebben we ondernemers juridisch ondersteund, individuele trajecten begeleid, onderhandelingen gevoerd voor specifieke groepen ondernemers', zegt Bal.


Schadevergoeding

'Dat heeft er onder meer toe geleid dat we voor fruittelers een reële schadevergoeding zijn overeengekomen. Met het wegvallen van collectieve basisafspraken is het des te belangrijker deskundig advies in te winnen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer