Krapte elektriciteitsnet frustreert energietransitie

De energietransitie op het platteland wordt gefrustreerd door capaciteitstekorten bij netbeheerders. Na gedane investeringen krijgen boeren te horen dat de door hun opgewekte elektriciteit niet welkom is op het net. LTO vraagt daarom om uitbreiding van de capaciteit.

Krapte+elektriciteitsnet+frustreert+energietransitie
© Vidiphoto

Steeds meer boeren en tuinders plaatsen zonnepanelen op daken van stallen en schuren. Dat vraagt van netbeheerders een grotere netaansluiting. Ook moeten zij de geproduceerde stroom afnemen. Helaas lukt dit in veel gevallen niet. Het gevolg hiervan is dat installaties niet worden aangesloten of geproduceerde stroom niet mag worden geleverd. Tientallen en mogelijk honderden boeren en tuinders raken hierdoor financieel in de knel.


Door de beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet kunnen boeren en tuinders de opgewekte stroom met zonnepanelen niet kwijt of geen nieuwe installaties aansluiten. LTO Noord ontving van tientallen boeren en tuinders dat alarmerende signaal. Dat zet een grote rem op de energietransitie, terwijl zonnedaken een belangrijke pijler daaronder zijn.

Boeren en tuinders die hun stroom niet kwijt kunnen op het web leiden grote financiële schade. In zonnepanelen op daken is meestal veel geld geïnvesteerd, vaak meer dan een ton. Door de problemen bij netbeheerders verdampt geïnvesteerd geld.


Uitbreiden en vergoeden

'Dit is een heel groot probleem en valt rauw op het dak bij onze boeren en tuinders. Je zou maar veel geld hebben geïnvesteerd om bij te dragen aan verduurzaming en dan te horen krijgen dat je niks met je zonnepanelen kan', zegt LTO Noord-bestuurder Nico Verduin. 'Wij roepen netbeheerders op om het elektriciteitsnet uit te breiden en ervoor te zorgen dat boeren en tuinders hun stroom kwijt kunnen. Ook willen we dat zij de gedupeerden vergoeden.'

Een voorbeeld van een gedupeerde is een melkveehouder uit Friesland. In het afgelopen jaar heeft hij zijn netaansluiting vergroot om zo achthonderd zonnepanelen op het net aan te kunnen sluiten. Na het betalen van de kosten kreeg hij echter een bericht van de netbeheerder dat er geen energie meer geleverd mag worden aan het netwerk. Naar verwachting mag hij dat niet tot 2024. Dat zorgt ervoor dat deze melkveehouder forse financiële schade lijdt. Hij is maandelijks veel geld kwijt aan rente, afschrijving en onderhoud van de installatie, waar geen inkomsten tegenover staan.


Knelsituaties

Dit probleem staat niet op zichzelf, stelt LTO Noord. De afgelopen weken ontving de belangenorganisatie tientallen berichten van gedupeerden. Er zijn drie knelsituaties die veel voorkomen. Een daarvan is de situatie waarbij bedrijven die een installatie hebben aangesloten op het net een transportbeperking krijgen, waardoor levering niet meer mogelijk is.

Ook zijn er bedrijven die in eerste instantie wel bericht kregen dat ze op het net konden worden aangesloten, maar waar dat opeens niet meer kon nadat zij de subsidie kregen. Een derde knelpunt betreft bedrijven die überhaupt geen subsidie kunnen aanvragen vanwege een negatieve transportbeperking.

LTO Noord roept boeren en tuinders die te maken hebben met deze leveringsproblemen op zich te melden. De organisatie wil in kaart brengen wat de totale omvang van het probleem is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer