LLTB: 'Wees kritisch bij aanleg van leidingen'

'Kijk kritisch naar de vergoedingen en de contractvoorwaarden bij de aanleg van leidingen.' Dat is de oproep die de LLTB doet aan agrarische ondernemers die hiermee te maken krijgen in het kader van de verbreding van autosnelweg A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide.

LLTB%3A+%27Wees+kritisch+bij+aanleg+van+leidingen%27
© Michiel Elands

LLTB-leden uit de gemeenten Stein, Sittard-Geleen en Echt-Susteren zijn vorige week in Urmond bijgepraat over dit onderwerp. Tijdens deze bijeenkomst werden de leden geïnformeerd over de systematiek van vergoedingen en de rechten die grondeigenaren en/of grondgebruikers precies hebben.

Veel grondeigenaren hebben al afspraken gemaakt met initiatiefnemers van de leidingen, maar het is toch belangrijk dat de ondernemers op de hoogte zijn van hun rechten. Zo is gebleken dat veelal de Gasunie-tarieven zijn toegepast, maar dat daarbij niet is verteld dat LTO Nederland niet akkoord is met de oude contractvoorwaarden.

Bovengronds

Naast de aanleg van leidingen in verband met verbreding van de A2 kwam de nog aan te leggen 150 kV-leiding van Tennet tussen Born en Graetheide aan de orde. Hier wordt de bovengrondse leiding ondergronds gelegd.

Ook de opstelling van Tennet bij het vernieuwen van de hoogspanningsmasten elders in de gemeente Echt-Susteren en Maasgouw kwam aan bod.

Omgevingswet

Kees van Rooijen, namens LTO Nederland betrokken bij onder meer het landelijke overleg met Gasunie, Tennet en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, praatte de aanwezigen bij over de wijziging van de Omgevingswet waarin wordt opgenomen dat voor leidingen van private partijen andere vergoedingen gelden dan voor nutsbedrijven.

Tijdens de bijeenkomst werd afgesproken om vanuit de betrokken grondeigenaren een brief te sturen naar de leidingbeheerders. In deze brief vragen de ondertekenaars om de wensen van LTO Nederland in de contractvoorwaarden op te nemen. De LLTB gaat het opstellen van de brief faciliteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer