Koos van Hamersveld ziet toekomst in krekels

De verwachtingen bij Koos van Hamersveld voor zijn krekelboerderij Dutch Cricketfarm in het Gelderse Barneveld zijn hoog. De directeur ziet de toekomst zonnig tegemoet.

Koos+van+Hamersveld+ziet+toekomst+in+krekels
© Ruben Meijerink

Na zijn bezoek aan een proefboerderij van het Finse bedrijf EntoCube, gespecialiseerd in krekels, was Van Hamersveld overtuigd. Hij zag kansen om met krekels op een duurzame manier de eiwittransitie uit te bouwen. Daarom kocht hij een jaar geleden zijn bedrijf dat toen kokostabletten maakte en startte krekelboerderij Dutch Cricketfarm.



'De voedingswaarde van krekels is hoog en de milieubelasting laag', geeft Van Hamersveld aan. 'Met het oog op de eiwittransitie zullen we andere eiwitbronnen moeten gaan benutten voor diervoeding en voor ons eigen voedsel. Krekels zijn de sleutel voor de eiwittransitie. Binnen afzienbare tijd is het heel normaal dat een groot deel van de eiwitbehoefte uit insecten komt.'

Krekelpoeder

In het rechtstreeks consumeren van krekels gelooft hij niet, wel in de toepassing van krekelpoeder als eiwitbron in producten als mueslirepen, pasta, shakes, chocolade of vleesvervangers. De krekels bij de Dutch Cricketfarm. Hij hoopt op termijn 500 kilo krekelpoeder per maand te leveren.


Om die hoeveelheid te produceren, is 2.000 kilo aan levende krekels voor nodig. De vraag is nu al groter dan hij kan produceren. Samen met EntoCube zet de ondernemer daarom een coöperatie op met meerdere producenten. 'Met de coöperatie willen we toewerken naar een volwassen markt en ervoor zorgen dat we zelf aan het roer blijven', zegt Van Hamersveld. 'We blijven eigen baas, maar werken samen aan constante volumes en de kwaliteit van het aanbod.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer