Drankje met meelwormen goed voor spieropbouw

De consumptie van insecten heeft hetzelfde effect als het consumeren van melkproducten. Dat hebben wetenschappers van het Maastricht UMC+ aangetoond.

Drankje+met+meelwormen+goed+voor+spieropbouw
© Ruud Verhalle

Insecten blijken een duurzaam alternatief voor de traditionele dierlijke eiwitbronnen te zijn. Meelwormen bevatten eiwit dat direct door de mens kan worden verteerd. De opgenomen aminozuren kunnen vervolgens de spiergroei stimuleren en als bouwstenen worden opgenomen in onze spieren.

De resultaten van de studie zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition.

Voor het onderzoek kregen gezonde jongemannen een drank met daarin meelworm- of melkeiwit. In beide eiwitten waren bepaalde aminozuren voorzien van een soort chemisch vlaggetje. Hierdoor konden de onderzoekers precies bepalen waar in het lichaam van de deelnemers de eiwitten terecht zouden komen.


Over een periode van een paar uur tijd werd bij alle deelnemers de eiwitvertering en spieropbouw gemeten. Het bleek dat de inname van de insecten tot een sterke toename in spieropbouw leidde, zowel in rust als na inspanning.

Deze effecten waren niet verschillend van melkeiwit. Binnen een paar uur na inname konden de onderzoekers de aminozuren al terugvinden in het spiereiwit van de deelnemers, wat laat zien dat je letterlijk bent wat je eet.


De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor alternatieve, duurzame eiwitbronnen die geschikt zijn voor menselijke consumptie. Insecten kunnen volgens de wetenschappers op een duurzamere manier op commerciële schaal worden geproduceerd dan veel traditionele dierlijke eiwitbronnen.

Insecten zullen de komende jaren hun intrede gaan vinden in het 'westerse dieet', stelt projectleider Luc van Loon. Hij is hoogleraar Fysiologie van inspanning en voeding aan het Maastricht UMC+. 'Dit onderzoek laat zien dat ook insecten een prima bron van kwalitatief hoogwaardig eiwit zijn. En dat ze hun waarde kunnen hebben bij het bevorderen van spierbehoud bij de mens.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer