Walter Jansen: 'Insecten kunnen alle soja-eiwit vervangen'

In theorie kan met de kweek van insecten alle soja uit de diervoeding in Nederland worden vervangen. Dat is volgens directeur Walter Jansen van Amusca het ultieme doel. Hij stelde dat tijdens het webinar 'De kippen zien ze vliegen' van het Poultry Expertise Centre (PEC).

Walter+Jansen%3A+%27Insecten+kunnen+alle+soja%2Deiwit+vervangen%27
© APA

Het webinar was de start van het onderzoek naar insectenkweek en daarmee het Insect Experience Centrum (IEC). Innovatie is speerpunt in Barneveld als onderdeel van Foodvalley stelt wethouder Didi Dorresteijn (CDA). Zaken als ammoniak, fijnstof enzovoort moeten worden onderzocht om tot een duurzame insectenkweek te komen.

Volgens Eltjo Bethlehem van het PEC zijn insecten prima in staat om restproducten te verwerken tot hoogwaardige eiwitten voor voeding voor dieren en mensen.


Kweekunit

Op het IEC staat een kweekunit van Amusca die geschikt is voor een bedrijf met 100.000 hennen. De unit werkt geheel automatisch. 'Dat is belangrijk, want de pluimveehouder kan het er niet even bij doen', zegt Jansen.

In de bovenste container van de kweekunit zitten 6 miljoen vliegen die dagelijks 151 miljoen eitjes produceren. In de onderste container groeien die larven van 100 naar 3.500 kilo. Dat is voldoende om 15 tot 20 procent van het pluimveevoer te vervangen. De larven groeien nu nog op restproducten van de ethanolproductie. Als de wetgeving is aangepast, kunnen ze op mest groeien en dan kan Nederland voorzien in haar eigen eiwitbehoefte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer