Achterhoekse+mbo%27ers+maken+kennis+met+innovatie
Nieuws
© Hans Prinsen .nl

Achterhoekse mbo'ers maken kennis met innovatie

Studenten van de opleiding Veehouderij aan het Zone.college in het Gelderse Doetinchem en Lochem maakten woensdag in Haarlo kennis met innovatieve technieken en producten. Die zijn de afgelopen jaren in het kader van project Kunstmestvrije Achterhoek ontwikkeld voor het realiseren van kringlooplandbouw.

In drie groepen van in totaal negentig studenten werden de mbo'ers meegenomen in het verhaal van de duurzame vloeibare kunstmestvervanger Groene Weide Meststof. Die wordt geproduceerd uit vergiste varkensmest bij Groot Zevert Vergisting in Beltrum. Slootsmid Mesttechniek uit Borculo demonstreerde de gps-gestuurde bemester. Die is speciaal ontwikkeld voor het nauwkeurig emissiearm doseren van deze en andere vloeibare meststoffen.

Estede Scientific informeerde de studenten over de nieuwste agrarische sensortechnieken. Daarmee worden onder andere bodemtemperatuur en bodemvochtgehalte continu gemeten als basis voor beregeningsmanagement.


Terugkerende praktijkdag

Coördinator Hayo Canter Cremers van de organiserende stichting Biomassa: 'Het is zowel voor ons als voor het Zone.college de eerste keer dat we een dergelijke praktijkdag hebben georganiseerd. Het idee is om hier een jaarlijks terugkerend iets van te maken.'

Volgens Canter Cremers steken leerlingen veel op van de praktijkdag. 'Ze kunnen nu in het veld zien hoe nieuwe technieken werken en vragen stellen aan degenen die aan de ontwikkeling hebben gewerkt.'

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer