Ruimte voor nieuwe deelnemers 'Kunstmestvrije Achterhoek'

Het project 'Kunstmestvrije Achterhoek' heeft ruimte voor nieuwe deelnemers. Het project telt nu 67 deelnemers. Dat aantal mag binnen het kader van de ministeriële vrijstelling worden uitgebreid tot maximaal 150.

Ruimte+voor+nieuwe+deelnemers+%27Kunstmestvrije+Achterhoek%27
© Twan Wiermans

Bij het project wordt kunstmest vervangen door Groene Weide Meststof (GWM) op basis van regionale herwonnen nutriënten. De GWM draagt bij aan het verlagen van de druk op regionale mestmarkt én aan het verlagen van kosten voor de mestafzet.

Een ander voordeel is het arbeidsgemak: loonwerkers met speciaal daarvoor ontwikkelde machines rijden de Groene Weide Meststof voor de gebruikers uit, melden de initiatiefnemers.


Dikke voldoende

Groene Weide Meststof krijgt van de gebruikers een gemiddeld rapportcijfer van 7,5. Dat blijkt uit een evaluatie over het jaar 2020 onder de afnemers van de GWM. Twee derde van de 67 gebruikers heeft het evaluatieformulier ingevuld.


Bij de beoordeling van de kunstmestvervanger overheerst het beeld dat de opbrengsten van de percelen die met GWM zijn bemest, minimaal gelijk zijn aan de percelen die van een andere bemesting zijn voorzien. Enkele gebruikers noemen zelfs een betere opbrengst of geven aan dat het gras groener van kleur was.


Verduurzaming bemestingspraktijk

'Kunstmestvrije Achterhoek' is een project van provincie Gelderland samen met de agrarische sector en partijen uit de mest- en slibverwerkers. Het belangrijkste doel van het project is het verduurzamen van de bemestingspraktijk door het gebruik van regionale herwonnen nutriënten. Het project is gestart in 2018 en loopt tot en met dit jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer