Pilot bewerkte mest pakt goed uit

Het gebruik van de kunstmestvervanger Groene Weide Meststof leidde dit jaar niet tot een hoger nitraatgehalte in het grondwater, blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Pilot+bewerkte+mest+pakt+goed+uit
© Ruben Meijerink

Gemiddeld bevatte het grondwater in de bodemlaag van 0-30 centimeter bij gebruik van Groene Weide Meststof 13 milligram nitraat per liter, gemeten na de tweede snede. Bij gebruik van een kunstmestblend was het gemiddelde nitraatgehalte na de tweede snede 19 milligram per liter.

In de bodemlaag van 30-60 centimeter zakte het nitraatgehalte naar 8 milligram per liter bij gebruik van Groene Weide meststof en naar 6 milligram per liter bij gebruik van de blend. In de diepere grondlaag stabiliseerde het nitraatgehalte op 6 milligram per liter, ongeacht de meststof.

• Lees ook: Groot Zevert vraagt gelijk speelveld bodemverbeteraars

Tien bedrijven

Dit seizoen werd op tien verschillende melkveebedrijven in de Gelderse Achterhoek een vergelijkende proef uitgevoerd. Zowel met de kunstmestvervanger als met de blend werd 75 kilo stikstof, 63 kilo zwavel en 38 kilo kali per hectare bemest voorafgaand aan de eerste snede, op vergelijkbare, naast elkaar liggende percelen. Vervolgens werd het stikstofadvies gevolgd.

Naast de waterkwaliteitsmetingen werd ook de grashoogte gemeten, zodat het effect van de beide meststoffen op de grasopbrengst kon worden ingeschat.

Grasopbrengst

Ook de grasopbrengst liet geen verschillen zien in het nadeel van de kunstmestvervanger. De eerste snede leverde circa 2.500 kilo droge stof gras per hectare op, de tweede bijna 4.000 kilo en de verdroogde derde en vierde minder dan 2.000 kilo droge stof per hectare.

Groene Weide Meststof is samengesteld uit mineralen die zijn herwonnen uit diverse regionale reststromen, zoals dierlijke mest en zuiveringsslib. Het project is een resultaat van een samenwerking van Groot Zevert Vergisting en diverse andere partners, waaronder de Vruchtbare Kringloop Achterhoek. De meststof werd aangewend met een speciaal ontwikkelde emissiearme zodebemester van Slootsmid.

Kunstmestvrije Achterhoek

Het onderzoek van de Wageningen Universiteit maakt onderdeel uit van de gebiedsgerichte pilot Kunstmestvrije Achterhoek. Deelnemende bedrijven kunnen bemestingsproducten gebruiken als kunstmest, die passen binnen de bepalingen van Bijlage A van de uitvoeringsregeling van de Meststoffenwet.

Het is de bedoeling dat in 2019 het aantal deelnemende bedrijven aan dit soort pilots, zoals Kunstmestvrije Achterhoek, fors wordt uitgebreid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer