Pilot met kunstmestvervanger van start

Komende week kan de nieuwe Groene Weide Meststof machine van Slootsmid uit Beltrum volop aan de slag. De machine zal vooral bij de bemesting van de eerste twee sneden gras ingezet worden.


Pilot+met+kunstmestvervanger+van+start
© Erik Colenbrander

Later in het groeiseizoen zijn de gewenste bemestingshoeveelheden te klein. Deelnemers hebben in het kader van het zesde Actieprogramma Nitraat vrijstelling gekregen voor het gebruik van de Groene Weide Meststof als kunstmestvervanger. Het gebruik gaat dus niet ten koste van de plaatsingsruimte voor dierlijke mest. Deze vrijstelling geldt tot en met 2021, de looptijd van het zesde Actieprogramma Nitraat en geldt voor maximaal 7500 hectare gras-en maisland. Dit jaar zullen waarschijnlijk 55 melkveehouders uit de Achterhoek & Liemers een deel van hun grasland bemesten met de nieuwe meststof.

Officiële aftrap seizoen

Vrjdagochtend openden Gelders gedeputeerde Peter Drenth en directeur generaal Agro Marjolein Sonnema van het ministerie van LNV het nieuwe seizoen van de pilot Kunstmestvrije Achterhoek. De opening vond plaats op een hoog perceel bij melkveehouderij Erinkveld in Geesteren, een van de tientallen nieuwe deelnemers aan het project. Sonnema toonde zich enthousiast over de proef en de nieuwe machine, maar benadrukte ook het belang van goed onderbouwd wetenschappelijk onderzoek.

Driewieler met spuittechniek

De nieuwe machine waarmee de Groene Weide Meststof wordt aangewend is een combinatie van een zelfrijdende zodebemester en een landbouwspuit met een vloeistoftank van vijf kuub en GPS techniek. De bemestingselementen maken om de 18,75 cm een heel ondiep sleufje van nog geen centimeter breed en diep, zodat de ammoniak emissie maximaal wordt gereduceerd. Maar de ammoniakemissie van de Groene Weide Meststof is dankzij het grote aandeel anorganische stikstof sowieso veel kleiner dan van drijfmest. Naast de loonbedrijftak van Groot Zevert beschikt ook loonbedrijf Bos uit Hengelo (Gld.) over deze nieuw machine. Groene Weide Meststof wordt aangeboden tegen een tarief dat kan concurreren met kunstmest.

Vergelijking met kunstmest goed doorstaan

Groene Weide Meststof is een mineralenconcentraat afkomstig van de mestvergistingsinstallatie Groot Zevert in Beltrum, gebaseerd op vleesvarkensmest. Rundveedrijfmest is namelijk veel makkelijker af te zetten naar akkerbouwers vanwege het lagere fosfaatgehalte. De samenstelling van de kunstmestvervanger is afgestemd op de behoefte van grasland. Vorig jaar is deze meststof onderzocht door Wageningen University & Research, waarbij de opbrengst, milieu effecten en toedieningswijze werden vergeleken met aanwending van kunstmest, onder identieke omstandigheden en met dezelfde hoeveelheid stikstof, zwavel en kali. Daaruit bleek dat er geen significante opbrengstderving en extra nitraat uitspoeling in het najaar plaatsvond.

Meer onderzoek op KTC de Marke

Dit jaar wordt dit wetenschappelijk onderzoek uitgebreid, onder andere met demonstratieproeven op proefboerderij KTC De Marke in Hengelo (Gld.). Het wetenschappelijk onderzoek heeft als doel aan te tonen dat de kunstmestvervanger qua werking en milieu effect niet afwijkt van kunstmest en door de Europese Commissie erkend wordt. Als dat gebeurt is er geen ontheffing meer nodig voor het gebruik van kunstmestvervanger zodat het kunstmestverbruik vermindert en er meer organische mest hergebruikt wordt in de regio in plaats van export naar Duitsland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer