Zestig wasplaatsen op boerenerven in Flevoland

Steeds meer boeren in Flevoland hebben een wasplaats met zuivering voor landbouwmachines op hun erf aangelegd of gaan dit binnenkort doen. Daarmee dragen ze bij aan de kwaliteitsverbetering van het oppervlaktewater, een van de doelstellingen van het Actieplan Bodem en Water van Waterschap Zuiderzeeland, provincie Flevoland en LTO Noord.

Zestig+wasplaatsen+op+boerenerven+in+Flevoland
© Pim van der Maaden/Zuiderzeeland

Ongeveer 40 procent van de emissies van middelen naar het oppervlaktewater is afkomstig van het erf, blijkt uit onderzoek. Met de aanleg en het gebruik van wasplaatsen voor landbouwmachines zetten steeds meer Flevolandse agrarisch ondernemers een grote stap in de vermindering van erfemissies, stelt Waterschap Zuiderzeeland. De teller staat op zestig bedrijven.

Nico en Matthijs Gebbink, vader en zoon met een akkerbouwbedrijf in Espel, hebben onlangs twee overdekte wasplaatsen op hun erf aangelegd. Vorige week namen zij het eerste erfbord voor wasplaatsen met zuivering in ontvangst. Het bord werd overhandigd door drie bestuurders achter het Actieplan Bodem en Water Flevoland (ABW).

Voor de aanleg van de wasplaatsen maken verschillende aanvraagcollectieven van boeren en tuinders gebruik van de POP3-subsidie 'Niet-productieve investeringen water'. Voor ondernemers die wasplaatsen hebben gerealiseerd, heeft het ABW erfborden laten maken. Hiermee kunnen ze aan voorbijgangers laten zien dat ze erfemissie aanpakken.


Collega's stimuleren

Nico Gebbink heeft zijn collega's binnen het ABW-project 'Onderduikerstocht' zelf gestimuleerd een wasplaats met zuivering aan te leggen. Mede door zijn enthousiasme zijn er in dit gebied alleen al achttien wasplaatsen gerealiseerd of in aanleg. 'Ik ben alle bedrijven langsgegaan om mensen bij elkaar te roepen.'

Op zijn eigen erf heeft Gebbink een overdekte wasplaats aangelegd voor landbouwmachines met gewasbeschermingsmiddelen en een voor landbouwmachines zonder gewasbeschermingsmiddelen. 'We willen al het spoelwater opvangen en recyclen.'

Waswater met middelen zuiveren vader en zoon Gebbink in een Phytobac. Waswater zonder middelen hergebruiken zij, waarmee een gesloten waterkringloop is gerealiseerd. De overdekte wasplaatsen gebruiken zij ook voor andere activiteiten, zoals opslag van kuubskisten en stalling van de veldspuit.


LTO Noord, Waterschap Zuiderzeeland en provincie Flevoland hebben veel waardering voor de proactieve inzet van de ondernemers. 'In het ABW gaat het om bodem, water en de wisselwerking tussen beide. Maar het gaat ook om actie. Samen op zoek naar praktijkgerichte oplossingen, daar zetten we graag de schouders onder', aldus gedeputeerde Cora Smelik (GroenLinks) van provincie Flevoland.

De verwachting is dat de aanleg van wasplaatsen de komende jaren flink bijdraagt aan een betere waterkwaliteit. 'We zijn ontzettend blij dat boeren hierin stappen zetten', zegt hoogheemraad Piet Boer van Waterschap Zuiderzeeland.


Adviezen voor uitvoering

Ondernemers die in een wasplaats investeren, willen hier jaren mee vooruit kunnen. Zij willen voldoen aan de regelgeving en zekerheid hebben over hun investering. Adviseurs van Waterschap Zuiderzeeland denken tijdens een bedrijfsbezoek met de ondernemer mee, lichten de vaak complexe regelgeving toe en gaan na of de geplande wasplaats hieraan voldoet. Ook geven ze praktische tips en aandachtspunten. Hun adviezen stemmen zij waar nodig af met de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Dit jaar komen de adviseurs ook langs bij bedrijven met een al gerealiseerde wasplaats (periode 2018-2020). Als die in orde is bevonden, bieden zij de ondernemer een erfbord van Actieplan Bodem en Water Flevoland aan en wordt naar behoefte aanvullend advies gegeven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer