Regels+voor+wasplaatsen+spuitmachines+versoepeld
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Regels voor wasplaatsen spuitmachines versoepeld

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaat de regels voor wasplaatsen voor spuitmachines versoepelen. Vanaf 2021 kan worden volstaan met beton of asfalt.

Boeren mogen volgens het Activiteitenbesluit milieubeheer landbouwspuiten maximaal twee keer per jaar uitwendig reinigen op de onbedekte bodem. In andere gevallen moeten ze gebruikmaken van een wasplaats. De Activiteitenregeling milieubeheer schrijft bij aanleg van een wasplaats een vloeistofdichte vloer voor.

Voortschrijdend inzicht leert volgens Van Nieuwenhuizen dat bij wasplaatsen voor spuitapparatuur kan worden volstaan met een aaneengesloten bodemvoorziening, zoals beton en asfalt. Dat is eenvoudiger en goedkoper. Daarom is dit zo opgenomen in de Omgevingswet, die op 1 januari 2021 in werking treedt.

Investeren

Veel boeren vinden het reinigen van landbouwspuiten op een onbedekte vloer geen ideale oplossing. Ze willen investeren in de aanleg van een wasplaats voor het uitwendig reinigen van veldspuiten. LTO en de waterschappen steunen deze ontwikkeling.

Voor een vloeistofdichte vloer geldt de eis dat deze na aanleg gekeurd moet worden en dat daarna elke zes jaar een periodieke keuring door een erkende inspectie-instelling moet plaatsvinden. Dit verhoogt de kosten. Voor een aaneengesloten vloer geldt dit niet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer