Aardappelketen adviseert over reinigen chloorprofam

Telers moeten dit jaar voor het inschuren van de aardappeloogst de bewaarschuren reinigen van chloorprofam. Dat staat in de handleiding die is opgesteld door de Europese organisaties uit de aardappelketen.

Aardappelketen+adviseert+over+reinigen+chloorprofam
© DLV

De handleiding bundelt de huidige kennis over reiniging van chloorprofam en is gebaseerd op onderzoek in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De handleiding ondersteunt telers met bewaarschuren in het bereiken van maximale reductie van residuen van chloorprofam.

Na het besluit van de Europese Commissie om het gebruik van de actieve stof chloorprofam (onder meer bekend onder de merknaam CIPC) niet te verlengen, heeft de aardappelketen zich verenigd om de uitdagingen die met dit Europese besluit op de hele keten afkomen het hoofd te bieden.

Een van de belangrijkste uitdagingen is het tegengaan van kruisbesmetting van consumptieaardappelen die vanaf oogst 2020 worden opgeslagen in bewaarschuren waarin chloorprofam is gebruikt. Als gevolg van deze kruisbesmetting loopt de keten het risico van consumptieaardappelen met te hoge residuen chloorprofam.

Handleiding

De handleiding draagt eraan bij dit risico zoveel mogelijk te verminderen. Telers dienen alle bewaarschuren met een 'chloorprofam-verleden' te reinigen voordat ze de oogst 2020 inschuren. Concreet zijn de volgende materialen voor telers beschikbaar:
• Schoonmaak Handleiding Chloorprofam: dit document beschrijft de belangrijkste principes en adviseert stappen om de reiniging zo goed mogelijk uit te voeren.
• Schoonmaak Infographic Chloorprofam: dit is een visuele weergave van de handleiding, met de nadruk op hotspots waar chloorprofam residuen zich kunnen concentreren.
• Schoonmaak Checklist Chloorprofam: deze checklist is een hulpmiddel voor telers om hun schoonmaakactiviteiten bij te houden en na het schoonmaken met de afnemer (en controlerende instanties) te delen.
• Schoonmaak Inspectie Handleiding Chloorprofam: door te verwijzen naar afbeeldingen die echte situaties weergeven, helpt de visuele inspectierichtlijn telers om te controleren of er goed is gereinigd.

Verspreiden documenten

Met de informatie verwacht de aardappelketen de telers op weg te helpen met de reinigingsopgave en de onzekerheden die op ze afkomen. De vier documenten zijn opgesteld door een aantal Europese koepels, waaronder Copa-Cogena, Euppa en Europatat.

BO Akkerbouw heeft begin 2020 een Taskforce Kiemremming opgezet met haar leden: LTO Nederland, NAV, VAVI en NAO. Die taskforce coördineert onder meer de communicatie rondom reiniging. Alle partijen zullen deze documenten verspreiden onder hun leden en telers wijzen op het belang van reiniging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer