Agrarische bedrijven met waterstof naar duurzaamheid

Waterstof kan een belangrijke rol in de agrarische sector spelen om verdere verduurzaming van elektriciteit, gas en diesel mogelijk te maken. Twee agrarische bedrijven in Zuid-Holland zijn voorlopers.

Agrarische+bedrijven+met+waterstof+naar+duurzaamheid
© Kitepower

Akkerbouw- en bloembollenbedrijf Dogterom op Goeree-Overflakkee en akkerbouwbedrijf Van den Hoek in de Hoeksche Waard zijn in 2018 zelf een onderzoek gestart naar verduurzaming van het landbouwbedrijf met inzet van waterstof. Hierbij is gekeken naar verschillende innovaties.

De twee bedrijven kijken naar kitepower (windopwekking met vliegers), H2arvester (mobiele zonnepanelen voor waterstofproductie), het bevorderen van de biodiversiteit en bodemkwaliteit, het voorkomen van propaanverbruik door optimale inzet van restwarmte en de inzet van waterstoftrekkers. Alleen de businesscase van lokaal geproduceerde groene waterstof is (nog) niet rendabel.


Resultaat onderzoek

Het onderzoek heeft bevestigd wat Jacob Jan Dogterom van Dogterom & Dogterom Flowerbulbs en Arie Pieter van den Hoek van Van den Hoek met hun boerenverstand wel wisten. 'Als wij slim en divers met onze bezittingen omgaan, kunnen wij een goede boterham verdienen, gezonde producten produceren, met behoud van onze leefomgeving en natuur en dat willen wij.'

Rondom de twee bedrijven heeft een krachtig netwerk van partijen hen actief geholpen om een nieuwe toekomst uit te werken, waar waterstof een regionale functie gaat vervullen. Dit netwerk wordt nu benut om van idealen via onderzoek door te groeien naar kleine pilots, die vervolgens kunnen worden opgeschaald.


Vergaande plannen

Waterstof kan een belangrijke rol in de agrarische sector spelen om verdere verduurzaming van elektriciteit, gas en diesel mogelijk te maken. Initiatiefnemers Dogterom & Dogterom Flowerbulbs en Van den Hoek hebben vergaande plannen om waterstof in de bedrijfsvoering te integreren. Waterstof produceren voor onder andere de verwarming van burgerwoningen en als brandstof voor trekkers.


Onder leiding van LTO Noord en in samenwerking met gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard en het programma 'H2GO' wordt gewerkt aan realisatie van de plannen. De samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit levert een nieuwe impuls aan het netwerk.


Ideeën vastgelegd

De ideeën van beide ondernemers zijn vastgelegd op papier. In samenwerking met LTO Noord, H2GO, de beide ondernemers en de gemeenten Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard zijn de ideeën ook op beeld vastgelegd.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  31° / 18°
  0 %
 • Maandag
  30° / 16°
  5 %
 • Dinsdag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer