Meelwormen+goed+alternatief+voor+soja
Nieuws
© LVTPR

Meelwormen goed alternatief voor soja

Meelwormen in kippenvoer zijn een goed alternatief voor soja. Deze conclusies trekken onderzoekers van het Louis Bolk Instituut uit de tweejarige proef Kip en Ei die nu wordt afgerond.

Consumenten vinden eieren en vlees van kippen die met insecten zijn gevoerd, even lekker als eieren en vlees van kippen die met de traditionele soja zijn gevoerd. Zij proeven geen verschil in smaak, geven de onderzoekers aan.

'Bovendien zijn er geen verschillen in diergezondheid geconstateerd bij kippen die met insecteneiwit zijn gevoerd ten opzichte van kippen die met soja-eiwit zijn gevoerd.'

Kippenvoer

Het idee om meelwormen aan kippen te voeren, ontstond toen er nieuwe oplossingen werden gezocht voor geïmporteerde soja als bestanddeel van kippenvoer.

'Meelwormen toevoegen is geen vreemd idee', stellen de onderzoekers. 'Insecten zijn namelijk een bestanddeel van het natuurlijke dieet van kippen. Jaarlijks wordt er 4 miljoen ton kippenvoer in Nederland aan kippen gevoerd.'

Reststromen

Legkippen krijgen voer met ongeveer 10 procent soja en voor vleeskuikens bevat het voer 20 tot 25 procent soja. Insecten op het menu die lokaal en op reststromen worden gekweekt, biedt een aantal voordelen, weten de onderzoekers.

'Het milieu wordt gespaard, de biodiversiteit behouden en de ecologische voetafdruk wordt verkleind. Belangrijk is wel dat de productiekosten van meelwormen verminderen om concurrerend te zijn met soja.'

Akkoord

In het kader van de proef Kip en Ei is het ministerie van Economische Zaken akkoord gegaan met de productie van kippenvoeders op basis van meelwormen.

'Als pluimveehouders bijvoorbeeld vanuit milieuoverwegingen nu al met dergelijk insectenvoer aan de slag willen, moeten zij echter op officiële toestemming wachten. Voor de toelating van insecten in kippenvoeders moet de wet worden aangepast.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer