Veel vraag naar larven en wormen van Wadudu Insectencentrum

Wadudu Insectencentrum in Beilen breidt dit jaar sterk uit. Het snel groeiende bedrijf staat binnen de agrarische wereld onder meer bekend als leverancier van vlieglarven en meelworm voor pluimveehouders.

Het pand in Beilen is te klein voor het snel groeiende bedrijf. Vandaar dat er dit jaar nog gewerkt gaat worden aan een tweede locatie met ruimte voor een tienvoudige productie. Zo verstevigt Wadudu de positie in Nederland. En wereldwijd gezien heeft de insectenkwekerij volgens Janmar Katoele zelfs een uniek product in huis. 'Onze grootste handelsproducten zijn vrijwel onzichtbare larfjes die we weer doorverkopen aan andere kwekerijen. Geen andere bedrijf ter wereld doet dit.'

De meelwormen en larven van de Black Soldier Fly vinden hun weg naar sportvissers, reptielhouders en naar de kippenstallen waar ze als voer en ter afleiding worden uitgestrooid. Vooral in die laatste toepassing ziet Katoele nog grote mogelijkheden. 'We hebben in de afgelopen jaren hier veel mee geëxperimenteerd en de resultaten zijn goed. Kippen gaan actief op zoek naar voedsel en pikken daardoor minder om elkaar. En door de voedingswaarde van de insecten verbetert de productie ook nog eens.'

Gouden vlieg

De Black Soldier Fly wordt in de onderzoekswereld ook wel 'de gouden vlieg' genoemd omdat het zo'n waardevol insect is voor onze toekomst. De belangrijkste reden is dat deze vlieg een hele goede reststroomverwerker is. En ook Katoele wil zo veel mogelijk met reststromen werken. 'Wij voeren onze meelwormen snijafval van een groenteverwerker. Stukken winterpeen zijn bijvoorbeeld ideaal voor ons om meelwormen vocht te geven.'

Aan de hand van de eindproducten zou je Janmar Katoele niet meteen een agrariër noemen. Maar hij blijkt zelfs een hele grote boer te zijn. 'Voor de wetgever is de meelworm een productiedier net als een kip of varken. Wij gebruiken dan ook de term mini-veestapel. Als je het zo bekijkt zijn wij de grootste landbouwer van noord Nederland op het kleinste oppervlak.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer