Bijenvolk positief getest op ziekte Amerikaans vuilbroed

Een broedmonster van een imker uit de provincie Groningen is via een kweekmethode positief getest op de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed. Het Nationaal Referentie Laboratorium voor bijenziekten heeft de test uitgevoerd.

Bijenvolk+positief+getest+op+ziekte+Amerikaans+vuilbroed
© WUR

Het bijenvolk wordt geruimd. Een besmetting met Amerikaans vuilbroed is zeldzaam in Nederland. Het is een bacteriële broedziekte van de honingbij en een van de vier aangifteplichtige dierziekten bij bijen. Bijenhouders die denken dat ze te maken hebben met een besmetting zijn verplicht melding te maken via het meldpunt dierziekten.

Amerikaans Vuilbroed treft alleen de larven in de bijenkast. Volwassen bijen raken door de sporen van deze bacterie niet geïnfecteerd. Bij een besmetting met deze ziekte vertonen de broedramen onregelmatig verspreide, verzegelde broedcellen met gedeeltelijk ingevallen celdeksels. De inhoud van de cellen zijn gevuld met vuilwitte tot bruingele slijmdraden en verspreiden een lijmgeur.


Bestrijding van Amerikaans vuilbroed

De bestrijding van een uitbraak wordt uitgevoerd door de bijenhouders zelf, in samenwerking met bijengezondheidscoördinatoren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt hier toezicht op. Om de imkers bij de bestrijding te ondersteunen, heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een verplaatsingsverbod voor bijenvolkeren binnen een straal van 3 kilometer rondom de besmette locatie ingesteld. Dit verbod duurt tenminste dertig dagen.

De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Paenibacillus larvae die massaal sporen vormt bij een uitbraak. Deze sporen kunnen op verschillende manieren verspreid raken, onder andere door uitwisseling van besmet kastmateriaal en vervlieging en roverij van bijen. Bovendien zijn de sporen erg persistent en kunnen ze lange tijd latent aanwezig zijn in een bijenvolk.

Op jaarbasis is er in Nederland minder dan één uitbraak met Amerikaans vuilbroed. Sinds 1990 zijn er 73 uitbraken geweest van de ziekte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer