Rode loper uitgelegd voor bijen in West-Brabantse berm

De West-Brabantse bermen zijn vanaf dit voorjaar kleurrijker, hoger en diverser. Dertien gemeenten passen dan bijvriendelijk maaibeheer toe langs wegen. Boeren kunnen via een speciaal meldpunt aangeven waar te veel distels groeien.

Rode+loper+uitgelegd+voor+bijen+in+West%2DBrabantse+berm
© LTO Nederland

Het bijvriendelijk maaibeheer komt er in het kort op neer dat er minder gemaaid wordt. Dus geen gladgeschoren groene bermen meer in het West-Brabantse, maar bloeiende randen met een grote diversiteit aan 'bewoners'.

Zo worden de bermen op kleigrond gefaseerd en maximaal twee keer per jaar gemaaid en mag minimaal de helft van het oppervlakte maar één keer worden gemaaid. Op zand- en veengrond worden de bermen eens per jaar gemaaid.


Bijenpopulatie

De officiële aftrap van het nieuwe maaibeheer was donderdag. Het gaat om een samenwerking tussen dertien West-Brabantse gemeenten, waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer West-Brabant en het Bijenlandschap. 'De belangrijkste aanleiding is dat alle deelnemers hebben uitgesproken ecologisch en bijvriendelijk te willen maaien om de natuur een handje te helpen in het kader van de wet Natuurbescherming', legt Riny van Empel van Stichting Bijenlandschap uit.

Een boer maait wanneer het nodig is, maar de gemeente maait op datum

Monique van der Made, bestuurslid ZLTO Moerdijk

Dat betekent dat straks naast bijen ook meer insecten en planten de kans krijgen om zich in de bermen te nestelen, geeft Van Empel aan. 'Bermen zijn een geweldige infrastructuur voor bijen, insecten en kleine zoogdieren. Het wordt straks echt een ander gezicht. We vragen de boeren en tuinders dan ook met klem om niet meer zelf de bermen te maaien als ze toch op het land bezig zijn.'


Distels

Het grote nadeel van de bijvriendelijke bermen, het gevaar van verspreiding van distels over aangrenzend bouwland, heeft de aandacht van de initiatiefnemers. 'In de bestekken is hier rekening mee gehouden. Er zijn afspraken gemaakt dat boeren de aanwezigheid van grotere hoeveelheden distels kunnen melden. Dan wordt er meteen gemaaid.'

Voor de boeren zit er overigens ook een voordeel aan, stelt Van Empel. 'Bijen zijn natuurlijk van nut als bestuivers van de gewassen en er zullen ook veel natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld bladluis op de bloeiende bermen afkomen.'


Niet gerust op

Toch zijn veel boeren er niet gerust op. Zoals Monique van der Made, bestuurslid van ZLTO Moerdijk. 'Het is dubbel. Aan de ene kant heb je meer biodiversiteit met bijen en natuurlijke plaagbestrijders. Maar hier in de regio is er veel overlast van distels. Als boer maai je wanneer het nodig is, maar de gemeente hanteert een maaischema op datum. Ik ben benieuwd of de gemeente snel en adequaat handelt als er een melding binnenkomt.'

Volgens Van der Made hebben de boeren in Moerdijk aangeboden om zelf de bermen te maaien. Deze handreiking werd niet aangenomen. 'Dat wil de gemeente niet. Dat vind ik op zich best vreemd, want het zou ze veel kosten besparen. Maar het is wat het is en we zullen de ontwikkelingen kritisch blijven volgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer