EU-overleg over bijennormering bij gewasbescherming

EU-lidstaten overleggen dinsdag in Brussel over de bescherming van bijen en andere bestuivers. Doel is te komen tot een Europese richtlijn waaraan onder meer gewasbeschermingsmiddelen moeten gaan voldoen.

EU%2Doverleg+over+bijennormering+bij+gewasbescherming
© Han Reindsen

Tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) wordt al meer dan zeven jaar gesteggeld over de bescherming van bijen in het toelatingsbeleid voor gewasbeschermingsmiddelen. Nieuw beleid is nodig, omdat in sommige gebieden de insectenpopulatie met 75 procent is afgenomen.

De Europese Commissie komt dinsdag nog niet met een eigen voorstel, maar wil tijdens de bijeenkomst standpunten van de lidstaten horen over het beschermdoel voor bijen. Hierbij wordt uitgegaan van het maximaal aanvaardbare effect van blootstelling aan een gewasbeschermingsmiddel op de omvang van een honingbijenkolonie. Er vindt tijdens deze bijeenkomst nog geen besluitvorming plaats over het specifieke beschermdoel.


Demissionair landbouwminister Carola Schouten zal tijdens de bijeenkomst de Europese Commissie onder meer vragen zo spoedig mogelijk met beschermdoelen voor honingbijen, hommels en solitaire bijen te komen. Nederland wil daarbij vasthouden aan het huidige uit 2013 stammende EFSA Bijenrichtsnoer. Daarin wordt een beschermingsniveau gesteld van maximaal 7 procent sterfte van een bijenkolonie.


'Bijenrichtsnoer schiet tekort'

Critici vinden het huidige uit 2013 stammende EFSA Bijenrichtsnoer tekort schieten. In aanloop naar het EU-overleg laten milieuorganisaties dan ook van zich horen. In Nederland pleit een groep wetenschappers en milieuorganisaties voor strengere Europese richtlijnen voor de bescherming van bijen.

'Het gevaar dreigt dat wilde bijen en hommels straks helemaal geen bescherming krijgen, terwijl zij essentieel zijn voor onze voedselproductie, de natuur, onze economie en ons voortbestaan', schrijven in totaal zeven hoogleraren en negen milieuorganisaties, waaronder de Bijenstichting, Bee Foundation, Greenpeace, Mobilisation for the Environment en Urgenda. Onder de hoogleraren die de boodschap onderschrijven, zijn bekende wetenschappers als Louise Vet van Wageningen University & Research en Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De schrijvers zijn kritisch over het rekenmodel Beehave waarmee de natuurlijke sterfte in honingbijenkolonies kan worden vastgesteld. Volgens de hoogleraren en milieuorganisaties zit het model zo in elkaar, dat het een te hoog aandeel van de sterfte als 'natuurlijk' aanmerkt. De vrees bestaat dat er daardoor toch voor bijen zeer schadelijke middelen op de markt kunnen worden gebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer