Vallei Varken in gesprek met akkerbouwers om kringlopen te sluiten

Door varkensmest te ruilen voor lokaal geteelde akkerbouwproducten kunnen kringlopen beter worden gesloten. De drie varkenshouders van het samenwerkingsverband Vallei Varken willen zo een stap zetten in de transitie naar een duurzamere landbouw.

Vallei+Varken+in+gesprek+met+akkerbouwers+om+kringlopen+te+sluiten
© Twan Wiermans

De Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research onderzocht voor Vallei Varken drie mogelijke scenario's. Bij het eerste scenario worden geïmporteerde granen uit het rantsoen vervangen door lokaal geteelde granen in ruil voor mest. In het tweede scenario worden geïmporteerde eiwitrijke gewassen (vooral soja) vervangen door lokaal geteelde eiwitrijke gewassen zoals tuinbonen en erwten.

In het derde scenario telen akkerbouwers groenten voor de afnemers van Vallei Varken (Boni-supermarkten en maaltijdenservice De Kroes). Restproducten worden weer gebruikt als grondstof in het varkensvoer. 'De scenario's kun je zien als een drietrapsraket', zegt varkenshouder Gerald Deetman, varkenshouder in het Gelderse Putten en initiatiefnemer van Vallei Varken. Scenario 1 is een eerste stap om de keten van Vallei Varken meer circulair te maken.


6.000 kuub mest

Vallei Varken is een samenwerkingsverband tussen drie varkensbedrijven: een vermeerderaar met 660 fokzeugen en twee vleesvarkenshouders met respectievelijk 3.800 en 1.700 mestvarkens. De mestproductie bedraagt 8.500 kuub per jaar, waarvan 2.500 kuub al op (deels) eigen land wordt uitgereden. Volgens Deetman is er dus 6.000 kuub mest beschikbaar voor uitruil tegen gewassen van akkerbouwers.

De mest van de vleesvarkens is als drijfmest beschikbaar. De mest van de fokzeugen wordt door een proces van bezinking gescheiden in een dunne fractie en een dikke fractie. De dunne fractie is relatief stikstofrijk. Vallei Varken start binnenkort gesprekken smet twee akkerbouwers om te onderzoeken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Onder andere als het gaat om de gewenste kwaliteit van de mest.


100 ton voer per week

Vallei Varken gebruikt in totaal ongeveer 100 ton varkensvoer per week. Dit bestaat uit verschillende soorten dat wordt samengesteld en geleverd door Agrifirm. Gemiddeld is het voer samengesteld uit 70 procent energierijke fractie (vooral granen), 20 procent eiwitrijke fractie (zoals koolzaad en soja) en 10 procent olie- en mineralenrijke fractie.

De grondstoffen voor de varkensvoeders wordt voornamelijk geïmporteerd. Daarbij komen de granen vooral uit Frankrijk en Oekraïne. De eiwitten zijn voornamelijk uit Zuid-Amerika afkomstig. Daarnaast worden tot wel 50 procent restproducten uit de voedingsindustrie bijgemengd.


Lange adem

Deetman startte 10 jaar geleden met Vallei Varken. De samenwerking met supermarktketen Boni en maaltijdenservice Kroes bestaat alweer 3 jaar. 'Met deze stap om Vallei Varken meer circulair te maken zijn we al twee jaar bezig', zegt hij. 'Je probeert steeds nieuwe elementen aan de keten toe te voegen. In dit geval een combinatie van mest en grondstoffen voor veevoer en grondstoffen in de vorm van bijvoorbeeld groenten voor de Boni en De Kroes.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer