%27Zonnecentrale%27+jaagt+prijs+landbouwgrond+op
Nieuws
© Douwe Korting

'Zonnecentrale' jaagt prijs landbouwgrond op

Projectontwikkelaars die landbouwgrond opkopen voor zonne-energie jagen de grondprijs op. LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei vraagt regie van gemeenten bij vergunningverlening.

Bedrijfsovername is voor jonge ondernemers al moeilijk genoeg door de hoge grondprijs. Vanwege opkoop van kavels voor zonne-energie door projectontwikkelaars stijgt de grondprijs nog verder door.

In totaal gaat het om maximaal 2.000-3.000 hectare landbouwgrond in de acht gemeenten in de Gelderse Vallei die bij de regio Food Valley zijn aangesloten. Dit blijkt uit berekeningen die voortvloeien uit gemeentelijk klimaatbeleid in deze acht gemeenten.

Ontwikkeling kringlooplandbouw

De claim op landbouwgrond voor zonnepanelen belemmert de ontwikkeling van regionale kringlooplandbouw, bevestigt agrarisch makelaar Hans Peters uit Bennekom. Ook bevordert het de biodiversiteit en de bodemkwaliteit niet.

LTO-afdelingsvoorzitter Fije Visser uit Nijkerk: 'Het worden zonneparken of zonneweides genoemd. Maar het zijn industriële terreinen voor de productie van zonne-energie. Zonnecentrales noemen wij dat.'

Peters constateert dat het businessmodel voor projectontwikkelaars heel aantrekkelijk is door de SDE+-subsidie, die overtekend is. 'Daarom worden er hoge (pacht) prijzen voor kavels betaald, alleen op locaties die geschikt zijn voor levering aan het net. Als boer zeg je geen nee tegen de bedragen die worden geboden. Ook niet als je bedrijf volop in ontwikkeling is. De inkomsten uit deze grondexploitatie kun je investeren in de ontwikkeling van je eigen bedrijf.'

Staldaken

LTO Gelderse Vallei bepleit een combinatie van zonne-energieproductie op staldaken en windmolens. Visser schat dat nog geen 5 procent van alle staldaken in de Gelderse Vallei zijn voorzien van zonnepanelen.

'Als er niets verandert aan het huidige beleid, verlenen gemeenten vergunningen voor zonnecentrales aan projectontwikkelaars. Dat is voor gemeenten blijkbaar de makkelijkste weg, want er moeten vaak kosten worden gemaakt voor de levering van zonne-energie aan het elektriciteitsnet.'

Geschikte locaties

Niet iedere locatie is geschikt, stelt Visser. 'Projectontwikkelaars weten precies welke locaties het meest kostenefficiënt zijn, in overleg met de netbeheerder. Ook ligt de aanleg van zonnecentrales niet gevoelig in de publieke opinie, in tegenstelling tot windmolens.'

In de visie 'Zonneklaar' heeft de afdeling op een rij gezet hoe zij denkt dat de landbouw zijn bijdrage kan leveren aan de duurzame energietransitie van lokale overheden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer