Vechtstromen komt toch met gebiedsproces hoogwaterregime

Waterschap Vechtstromen gaat alsnog fysieke bijeenkomsten houden over de aanpassing van het hoogwaterregime in Zuidoost-Drenthe. De digitale voorlichtingscampagne van de afgelopen maanden heeft onvoldoende gewerkt.

Vechtstromen+komt+toch+met+gebiedsproces+hoogwaterregime
© Jan Anninga

Aanleiding is de aanhoudende onrust onder akkerbouwers met gronden in de beekdalen in Zuidoost-Drenthe. In het nieuwe regime valt ongeveer 5.000 hectare bouwland onder de norm voor grasland. Dat betekent dat de overlastnorm van eens in de 25 jaar voor die gronden wordt ingeruild voor eens in de tien jaar. Door de aanpassingen kunnen deze percelen in de toekomst vaker te maken krijgen met wateroverlast, bijvoorbeeld als gevolg van weersextremen.

LTO Noord heeft bezwaar gemaakt tegen de aanpassing van het regime. Volgens de organisatie is er onvoldoende aanleiding voor. 'Nut en noodzaak ontbreken', meldde voorzitter Robin Kuper van LTO Noord-afdeling Schoonebeek woensdag aan het algemeen bestuur van het waterschap.


Harmonisatie met Vechtstromen

De aanpassing is volgens Kuper vooral ingegeven door de wens tot harmonisatie met het werkgebied van Vechtstromen in Twente. Hij vreest dat op termijn het areaal akkerbouwgewassen in de regio alleen maar krimpt. 'Dat maakt bijvoorbeeld het samenspel met de veehouderij een stuk lastiger.'

Het steekt LTO Noord dat over de aanpassingen mede door corona nauwelijks inspraak heeft plaatsgevonden door de betrokken grondgebruikers. 'Als boeren zijn we gewend dat er overleg mogelijk is met oog voor alle belangen. We willen als LTO tot een goed gewogen besluit komen', gaf Kuper de waterschapsbestuurders mee.


Afspraken

Dagelijks bestuurder Wim Stegeman reageerde door toe te zeggen dat fysieke bijeenkomsten, zodra die mogelijk zijn, alsnog worden gehouden. Inhoudelijk blijft hij bij het standpunt dat de aanpassingen wel worden doorgevoerd. 'Er zijn afspraken daarover gemaakt met de andere waterbeheerders in het stroomgebied Rijn Oost. En net als in het stikstofbeleid, geldt dat door klimaatverandering in de toekomst niet alles meer overal kan. We gaan geen maatregelen meer introduceren in de beekdalen die leiden tot een norm van 1 op 25.'

Het aanpassingsplan blijft tot eind dit jaar in voorbereiding. 'We zullen voor die tijd gebiedsprocessen organiseren', beloofde Stegeman.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer