Rijkswaterstaat rekent op hoogwater bij Rijn en Maas

De kans is groot dat de Rijn, Waal en Maas de komende weken op enkele plaatsen buiten hun oevers treden waarbij uiterwaarden onderstromen. Dat meldt Rijkswaterstaat op basis van weersvoorspellingen in de stroomgebieden van deze rivieren.

Rijkswaterstaat+rekent+op+hoogwater+bij+Rijn+en+Maas
© Dirk Hol

De Rijn en de Waal staan woensdag naar verwachting al wat hoger en zakken dan weer. Daarna bereikt de Rijn bij Lobith medio volgende week het hoogste punt, doordat er veel water vanuit het Zuid-Duitse stroomgebied wordt aangevoerd. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de afvoer vanaf 27 januari daalt en vervolgens weer gaat stijgen. De kans dat daarbij uiterwaarden gaan onderlopen, wordt voor begin februari op 80 procent geschat.

Rijkswaterstaat voorziet dat de Maas in het weekeinde buiten de oevers zal treden. Deze regenrivier wordt gevoed door regen en smeltwater van sneeuw. In de Ardennen is vorige week veel sneeuw gevallen, maar vanaf woensdag gaat het dooien. Het zachtere weer zorgt dan ook voor veel regen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.


Veehouders waarschuwen

De hoogwatergolven zullen voor zover bekend niet voor problemen met de waterveiligheid zorgen. De waterschappen hebben kenbaar gemaakt veehouders met loslopend vee in uiterwaarden te waarschuwen. Het gaat daarbij onder meer om wilde paarden of Schotse hooglanders bij Tiel, Oosterhout of Lent die naar hoger gelegen plekken moeten worden gedreven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer