Drempels+houden+extra+regenwater+vast
Nieuws
© Twan Wiermans

Drempels houden extra regenwater vast

Op Proefboerderij Wijnandsrade in Limburg is een weerstation met onder andere een regenmeter en bodemvochtmeters geplaatst om na te gaan hoeveel millimeter water aardappeldrempels extra kunnen vasthouden.

LLTB, natuurbeheerders en Waterschap Limburg werken samen in het kader van het programma 'Water in Balans'. De proefboerderij is erbij betrokken om maatregelen, die bijdrage aan circa 10 millimeter extra waterberging, bij enkele ondernemers te toetsen.

Zo moeten drempels tussen de aardappelruggen extra regenwater vasthouden. Dit kan wateroverlast en wegstromen van vruchtbare grond voorkomen, maar ook water vasthouden voor droge periodes.


Zes weerstations

'In Zuid-Limburg staan nu zes weerstations. Zo kunnen we bij de deelnemers goed vaststellen wat de exacte neerslag is en wat het effect van de verschillende maatregelen is op waterberging', zegt projectleider Brigitte Kroonen-Backbier van Wageningen University & Research (WUR) Open Teelten.

'De neerslag wordt elke 5 minuten gemeten. Het afspoelende water vangen we op in bakken. Zo weten we wat de maatregelen opleveren bij de gemeten regenintensiteit', stelt de WUR-projectleider.

Volgens Kroonen-Backbier zijn er al veel telers die dit jaar drempels toepassen. 'Het nadeel is misschien dat de drempels bij de oogst nog niet helemaal weg zijn. Dat is vooral afhankelijk van hoe groot je ze maakt. In de spuitsporen kun je in ieder geval bij het poten de aanleg van drempels uitschakelen.'

Weer

 • Dinsdag
  19° / 5°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
Meer weer