Onvrede over nieuwe kaart

Enkele tientallen boeren in Zuidoost-Drenthe hebben grote moeite met de aanpassingen die waterschap Vechtstromen wil doen aan de wateroverlastnormen.

Onvrede+over+nieuwe+kaart
© Haijo Dodde

Vechtstromen zegt met de operatie, die komend jaar moet worden afgerond, de verschillen in normering tussen het Overijsselse deel van het werkgebied en die in Drenthe te willen rechttrekken.

Gevolg is wel dat met name akkerbouwers in de beekdalen bij Schoonebeek en Oosterhesselen te maken kunnen krijgen met een overstromingsrisico van eens in de tien jaar. Dat is de norm die voor grasland geldt. Voor deze gebieden geldt nu nog veelal een norm van eens in de 25 jaar.


Opbrengst

Woordvoerder Leo Heitbrink van het waterschap zegt dat de aanpassing ook wordt ingegeven door de klimaatverandering. 'Wateroverlast in de winter is vervelend, maar droogteschade in de zomer kost boeren opbrengst. En we verwachten de komende tijd meer droogte dan extreme neerslag. Bovendien kun je bij veel neerslag ook meer water afvoeren.'

Voorzitter Robin Kuper van LTO Noord-afdeling Schoonebeek bestrijdt de redenering van Heitbrink. 'Juist dit gebied is gemiddeld natter dan zeg Twente. En met 24 uur water op je land is je gewas al weg. Droogte overleef je als boer wel langer.'


Opmerkingen

Betrokken grondgebruikers kunnen nog tot half januari hun opmerkingen kwijt via de projectpagina van het waterschap. Kuper verwacht dat rond eind volgend jaar de provincie een definitief besluit neemt over de zogeheten 'normen regionale wateroverlast'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
 • Vrijdag
  13° / 9°
  90 %
Meer weer